Śniadania dla odchudzających się
Sprawdź osiem propozycji lekkich, niskokalorycznych śniadań, które dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych i pozwolą zachować idealną linię.

Bułeczka sezamowa z salami, jabłkiem i kremem musztardowym
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego, - 1/2 łyżeczki średnio ostrej musztardy, - sól, - 2-3 listki sałaty dębowej (ew. lollo rosso lub innej dekoracyjnej sałaty), - pół małego jabłka, - bułka z sezamem, - 20 g kiełków rzeżuchy , - 20 g salami,
Przygotowanie:
Jogurt zmieszać z musztardą, posolić. Bułkę przekroić, obie części posmarować kremem musztardowym. Nakładać sałatę, plasterki salami, jabłka i kiełki rzeżuchy. Złożyć, podawać. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Chrupkie pieczywo z migdałowym twarożkiem
Składniki na jedną porcję:
- 1 łyżka migdałów, - łyżeczka pistacji, - 100 g twarożku (ok. 21 proc. tł.), - pieczywo chrupkie, - listek sałaty, - łyżeczka miodu, - 200 g chudego mleka, - 75 g malin, - melisa do dekoracji.
Przygotowanie:
Migdałki i pistacje posiekać i zmieszać z twarożkiem. Nakładać na pieczywo chrupkie wraz sałatą. Polać odrobiną miodu. Mleko zmiksować z malinami. Podawać udekorowane melisą. Czas przygotowania: 12 minut Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Rzeżuchowy koktajl i jajko na miękko
Składniki na jedną porcję:
- jajko, - 1/4 opakowania rzeżuchy, - 200 ml maślanki, - 2-3 krople Tabasco, - pieprz, - 2 kromki pieczywa chrupkiego
Przygotowanie:
Jajko ugotować na miękko. Rzeżuchę ściąć, część odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z maślanką. Doprawić sosem tabasco i pieprzem. Podawać z chrupkim pieczywem. Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Jogurt kokosowy z gruszką i syropem klonowym
Składniki na jedną porcję:
- 150 g chudego jogurtu, - mała gruszka, - łyżka rodzynek, - łyżeczka syropu klonowego, - po łyżeczce wiórków i płatków kokosowych
Przygotowanie:
Jogurt wlać do szklanki. Pokrojona w kostkę gruszkę, rodzynki i syrop klonowy zmieszać i nałożyć na jogurt. Posypać płatkami i wiórkami kokosowymi. Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

Musli z jogurtem i jabłkiem
Składniki na jedną porcję:
- 40 g płatków owsianych, - łyżeczka orzechów pistacjowych, - jabłko, - 100 g chudego jogurtu, - gałązka mięty
Przygotowanie:
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu i wsypać do miseczki. Dodać jogurt i pokrojone w plasterki jabłko. Posypać pistacjami i pokrojonymi w paseczki listkami mięty. Dekorować miętą. Czas przygotowania: 15 minutJedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Śniadaniowe ciasteczka owsiane z rodzynkami
Składniki na jedną porcję:
- 60 g rodzynek, - laska wanilii, - 150 brązowego cukru, - 100 g melasy, - 3 łyżki oleju rzepakowego, - 280 g powidła śliwkowego, - 2 białka, - 2 jajka, - 225 g płatków owsianych, - 150 g otrębów owsianych, - 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - papier do pieczenia
Przygotowanie:
Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (łyżka na ciastko). Piec ok. 20 minut w 175 st. C. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Pieczywo chrupkie z wędliną drobiową
Składniki na jedną porcję:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem, - 50 g lekkiego twarożku, - 20 g cienko pokrojonej wędliny drobiowej, - 30 g cienko pokrojonego ogórka sałatkowego, - 2 łyżki rzeżuchy
Przygotowanie:
Twarożek rozsmarować na kromkach. Dodać wędlinę i plasterki ogórka. Posypać rzeżuchą. Czas przygotowania: 5 minut Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Bułeczka fitness z serem
Składniki na jedną porcję:
- żytnia bułeczka, - 5 g dietetycznej margaryny, - mały pomidor, - plasterek sera Edamer o obniżonej zawartości tłuszczu (17 proc.), - szczypiorek
Przygotowanie:
Bułeczkę przekroić, posmarować margaryną. Nałożyć ser i plasterki pomidora. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Czas przygotowania: 5 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal