Reklama

Reklama

Śniadania dla odchudzających się

Sprawdź osiem propozycji lekkich, niskokalorycznych śniadań, które dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych i pozwolą zachować idealną linię.

Bułeczka sezamowa z salami, jabłkiem i kremem musztardowym

Składniki na jedną porcję:

- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,
- sól,
- 2-3 listki sałaty dębowej (ew. lollo rosso lub innej dekoracyjnej sałaty),
- pół małego jabłka,
- bułka z sezamem,
- 20 g kiełków rzeżuchy ,
- 20 g salami,

Przygotowanie:

Jogurt zmieszać z musztardą, posolić. Bułkę przekroić, obie części posmarować kremem musztardowym. Nakładać sałatę, plasterki salami, jabłka i kiełki rzeżuchy. Złożyć, podawać.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Chrupkie pieczywo z migdałowym twarożkiem

Składniki na jedną porcję:

- 1 łyżka migdałów,
- łyżeczka pistacji,
- 100 g twarożku (ok. 21 proc. tł.),
- pieczywo chrupkie,
- listek sałaty,
- łyżeczka miodu,
- 200 g chudego mleka,
- 75 g malin,
- melisa do dekoracji.

Przygotowanie:

Migdałki i pistacje posiekać i zmieszać z twarożkiem. Nakładać na pieczywo chrupkie wraz sałatą. Polać odrobiną miodu. Mleko zmiksować z malinami. Podawać udekorowane melisą.
Czas przygotowania: 12 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Rzeżuchowy koktajl i jajko na miękko

Składniki na jedną porcję:

- jajko,
- 1/4 opakowania rzeżuchy,
- 200 ml maślanki,
- 2-3 krople Tabasco,
- pieprz,
- 2 kromki pieczywa chrupkiego

Przygotowanie:

Jajko ugotować na miękko. Rzeżuchę ściąć, część odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z maślanką. Doprawić sosem tabasco i pieprzem. Podawać z chrupkim pieczywem.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Jogurt kokosowy z gruszką i syropem klonowym

Składniki na jedną porcję:

- 150 g chudego jogurtu,
- mała gruszka,
- łyżka rodzynek,
- łyżeczka syropu klonowego,
- po łyżeczce wiórków i płatków kokosowych

Przygotowanie:

Jogurt wlać do szklanki. Pokrojona w kostkę gruszkę, rodzynki i syrop klonowy zmieszać i nałożyć na jogurt. Posypać płatkami i wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

Musli z jogurtem i jabłkiem

Składniki na jedną porcję:

- 40 g płatków owsianych,
- łyżeczka orzechów pistacjowych,
- jabłko,
- 100 g chudego jogurtu,
- gałązka mięty

Przygotowanie:

Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu i wsypać do miseczki. Dodać jogurt i pokrojone w plasterki jabłko. Posypać pistacjami i pokrojonymi w paseczki listkami mięty. Dekorować miętą.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Śniadaniowe ciasteczka owsiane z rodzynkami

Składniki na jedną porcję:

- 60 g rodzynek,
- laska wanilii,
- 150 brązowego cukru,
- 100 g melasy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 280 g powidła śliwkowego,
- 2 białka,
- 2 jajka,
- 225 g płatków owsianych,
- 150 g otrębów owsianych,
- 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (łyżka na ciastko). Piec ok. 20 minut w 175 st. C.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Pieczywo chrupkie z wędliną drobiową

Składniki na jedną porcję:

- 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem,
- 50 g lekkiego twarożku,
- 20 g cienko pokrojonej wędliny drobiowej,
- 30 g cienko pokrojonego ogórka sałatkowego,
- 2 łyżki rzeżuchy

Przygotowanie:

Twarożek rozsmarować na kromkach. Dodać wędlinę i plasterki ogórka. Posypać rzeżuchą.
Czas przygotowania: 5 minut
Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Bułeczka fitness z serem

Składniki na jedną porcję:

- żytnia bułeczka,
- 5 g dietetycznej margaryny,
- mały pomidor,
- plasterek sera Edamer o obniżonej zawartości tłuszczu (17 proc.),
- szczypiorek

Przygotowanie:

Bułeczkę przekroić, posmarować margaryną. Nałożyć ser i plasterki pomidora. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 5 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje