Śniadaniowe rewolucje

Najlepszy przepis na dobry początek dnia? Śniadanie we dwoje! Chrupiąca bagietka, słodkie drożdżówki i koktajl z musli to fantastyczna dawka energii i endorfin. Zapomnij o kawie i kanapce w biegu!

"Szkolna" bagietka


Składniki: 1 chrupiąca bagietka, 200 g filetu z indyka, 1 pomidor, 1/2 papryki, 2 liście sałaty rzymskiej, 2 łyżki majonezu, świeże oregano, sól

Filet przetnij wzdłuż na dwa cienkie płaty. Przypraw je oregano i solą. Usmaż na patelni grillowej, bez tłuszczu (po 2 minuty na każdą stronę). Usuń gniazda nasienne z pomidora i posiekaj go w drobną kostkę. Tak samo pokrój paprykę.

Reklama

Przetnij wzdłuż bagietkę i podgrzewaj ją przez chwilę na patelni. Na jednej z połówek ułóż sałatkę z pomidora i papryki, następnie grillowane filety, pokrojone liście sałaty, a na koniec majonez.

Musli z mango lassi

Składniki: 2 łyżki bakalii, 1/2 szklanki musli, 2 łyżeczki pestek dyni, 20 dag dojrzałego mango, 1 pomarańcza, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 4 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki azaharu (esencja z kwiatu pomarańczy - znajdziesz ją w dobrych delikatesach)

Przygotuj mieszankę musli z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać kandyzowane owoce (np. papaję, marakuję, kiwi, ananasa), suszone jabłko, daktyle, śliwki, pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu, siemienia lnianego, orzechy (pistacjowe, laskowe, włoskie).

Przyrządź lassi: obierz mango, oddziel miąższ od pestki, przełóż do wysokiego naczynia, wlej jogurt, wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i azahar. Zmiksuj wszystkie składniki.

Jeśli planujesz dietetyczne drugie śniadanie, w pojemniku śniadaniowym mango lassi wlej obok musli i wymieszaj je tuż przed jedzeniem - dzięki temu musli pozostanie chrupkie. Azaharu możesz używać także jako aromatu do wielu mlecznych deserów.

Drożdżówka z malinami


Składniki: 15 g drożdży, 125 g masła, 1/2 kg mąki, 6 jaj, 6 łyżek cukru, 150 g mleka, 3 szklanki malin, cukier

Drożdże rozrób w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut. Masło przełóż do rondla i sklaruj (gotuj na najmniejszym gazie przez 5 minut). Żółtka z cukrem utrzyj na puszystą masę. W dużej misce połącz delikatnie drożdże z jajkami i, mieszając powoli, wsypuj mąkę aż do uzyskania gęstej masy przelewającej się między palcami. Powoli wlewaj ostudzone sklarowane masło. Wyrób ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem podsypuj mąką i dalej wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.

Uformuj drożdżówki: odrywaj od ciasta małe kawałki wielkości średniego jabłka i rozpłaszczaj je na stolnicy. Na każdy z nich nałóż 10 malin, posyp cukrem, zawiń i zlep końce. Posmaruj bułki z wierzchu roztrzepanym żółtkiem.

Piecz je w temperaturze 180°C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje