Sorbet z malin i borówek
Sorbet to po prostu idealna przekąska na lato, a mniej kaloryczna niż lody. Ten dietetyczny deser, oprócz tego, że smakuje wyśmienicie, skutecznie gasi pragnienie. Sorbet z malin i borówek zrobisz w kilka chwil.

Składniki
- 120 g mrożone lub świeże maliny
- szklanka borówek
- cukier lub słodzik
- świeża mięta
Sorbet z malin i borówek - przygotowanie
1. Maliny gotujemy w rondelku ze szklanką wody i z dodatkiem cukru. Gdy maliny rozgotują się, a następnie zgęstnieją, odstawiamy, studzimy i dodajemy świeże borówki.
2. Mieszamy przez chwilę i dodajemy garść liści mięty, a następnie miksujemy.
3. W specjalnych pojemnikach w kształcie lodów wylewamy masę, wkładamy w nią patyczki i umieszczamy w zamrażalniku.
4. Sorbet można też podawać w pucharkach polany mleczkiem kokosowym lub migdałowym.
***Tu znajdziesz pomysły na inne sorbety: Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych będzie idealny dla miłośników herbaty.
Nieco kwaśniejszy, ale bardzo orzeźwiający przepis na sorbet cytrynowy z miętą.Wyrazisty sorbet malinowy dla fanów cierpko-słodkiego smaku malin.***Zobacz również: