Reklama

Reklama

Sorbet z malin i borówek

Sorbet to po prostu idealna przekąska na lato, a mniej kaloryczna niż lody. Ten dietetyczny deser, oprócz tego, że smakuje wyśmienicie, skutecznie gasi pragnienie. Sorbet z malin i borówek zrobisz w kilka chwil.

Składniki

  • 120 g mrożone lub świeże maliny
  • szklanka borówek
  • cukier lub słodzik
  • świeża mięta

Sorbet z malin i borówek - przygotowanie

1. Maliny gotujemy w rondelku ze szklanką wody i z dodatkiem cukru. Gdy maliny rozgotują się, a następnie zgęstnieją, odstawiamy, studzimy i dodajemy świeże borówki. 

2. Mieszamy przez chwilę i dodajemy garść liści mięty, a następnie miksujemy. 

3. W specjalnych pojemnikach w kształcie lodów wylewamy masę, wkładamy w nią patyczki i umieszczamy w zamrażalniku. 

4. Sorbet można też podawać w pucharkach polany mleczkiem kokosowym lub migdałowym.

***

Tu znajdziesz pomysły na inne sorbety: 

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych będzie idealny dla miłośników herbaty. 

Reklama

Nieco kwaśniejszy, ale bardzo orzeźwiający przepis na sorbet cytrynowy z miętą.

Wyrazisty sorbet malinowy dla fanów cierpko-słodkiego smaku malin.

***
Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje