Sprawdzony przepis na jagodzianki. Będą puszyste jak chmurka

Jagodzianki są zdrowym i pysznym deserem, którymi możesz poczęstować gości
Jagodzianki są zdrowym i pysznym deserem, którymi możesz poczęstować gości123RF/PICSEL

Co to są jagodzianki?

Właściwości zdrowotne jagodzianek

Kiedy lato w pełni, rozpoczyna się sezon na borówki amerykańskie, z których warto zrobić pyszne drożdżówki
Kiedy lato w pełni, rozpoczyna się sezon na borówki amerykańskie, z których warto zrobić pyszne drożdżówki123RF/PICSEL

Jak zrobić jagodzianki?

  • 300 gramów jagód lub borówek amerykańskich,
  • trzy łyżki cukru,
  • jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Zobacz również:

    • 100 gramów zimnego masła,
    • 180 gramów mąki pszennej,
    • 100 gramów cukru.
    1. Do miski należy wsypać wszystkie składniki, a potem palcami ugniatać i rozcierać je, aż powstaną małych grudek.
    2. Rozłóż kruszonkę równomiernie na górnej części bułek i wstaw je do piekarnika. Gotowe!
    • 500 gramów mąki pszennej chlebowej,
    • 7 gramów suchych drożdży,
    • szczyptę soli,
    • 250 mililitrów mleka,
    • 1 jajko,
    • 80 gramów roztopionego masła,
    • pół szklanki cukru,
    • 8 gramów cukru waniliowego.
    1. Na początku wymieszaj mąkę z drożdżami, a następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Potem dodaj roztopiony tłuszcz i dalej ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
    2. Uformuj z ciasta kulę i podziel na równe części. Zrób okrągłe bułeczki, a następnie rozwałkuj je na placek.
    3. Na środku umieść farsz z jagodami, a potem zlep ciasto jak pierogi. Dociskaj dokładnie brzegi i delikatnie roluj, aż będą miały owalny kształt. Nałóż na nie wcześniej przygotowaną kruszonkę.
    4. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, a kiedy się nagrzeje, włóż do środka bułki i piecz przez 20 minut. Gdy będą już wyrośnięte, a patyczek suchy, wyjmij jagodzianki na blachę i poczekaj aż ostygną.
    Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria