Sprawdzony przepis na marynowane rzodkiewki

Marynowana papryka, ogórki czy grzyby, to doskonały pomysł na przekąskę podczas imprezy lub dodatek do głównego dania. A czy próbowaliście kiedyś charakterystycznego smaku marynowanych rzodkiewek? Jeśli nie, to warto poznać sprawdzony sposób na ich przyrządzenie.

Marynowane rzodkiewki charakteryzują się lekko pikantnym smakiem
Marynowane rzodkiewki charakteryzują się lekko pikantnym smakiem123RF/PICSEL

Marynowane rzodkiewki charakteryzują się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem, dlatego sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz soczystego i wyrazistego akcentu, który doda charakteru twoim potrawom. Marynowane rzodkiewki można z powodzeniem dodawać do sałatek i kanapek lub po prostu pogryzać je w czasie oglądania wieczornego filmu lub serialu. Taka zdrowa przekąska z pewnością będzie stanowić fantastyczną alternatywę dla chipsów lub słodyczy.

Składniki:

  • 2 duże i długie rzodkiewki (lub 4 mniejsze),
  • ¾ szklanki białego octu,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, ale w całości),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziarnistego (czarny lub kolorowy),
  • 1 mała suszona papryczka chili (około 7 cm długości),
  • wysterylizowany słoik z nakrętką

Jak zrobić marynowane rzodkiewki

Rzodkiewki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz je, odcinając zielone liście i ogonki. Tak obrane rzodkiewki pokrój na talarki o grubości 3 cm. Do wysterylizowanego słoika włóż suszoną papryczkę chili i ząbki czosnku i dodaj pokrojoną rzodkiewkę.

Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania
Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania123RF/PICSEL

Podgrzej ocet, wodę, sól, cukier i pieprz w małym rondelku. Wymieszaj całość i poczekaj, aż mikstura zacznie się gotować, a cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do słoika, zostawiając nieco ponad 0,5 cm wolnego miejsca.

Szczelnie zakręć słoik. Poczekaj, aż całość ostygnie do temperatury pokojowej. Naklej na słoiku karteczkę z informacją, kiedy rzodkiewki zostały zamarynowane. Włóż słoik do lodówki i nie wyjmuj przez minimum 5 dni. Gotowe rzodkiewki należy spożyć do miesiąca czasu od daty zamarynowania.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 16: Oskar CymsINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas