Jak podkręcić smak botwinki? Magda Gessler dodaje jeden składnik

Zupa z botwinki to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych wiosennych potraw. Łatwo ją przyrządzić, jest zdrowa, orzeźwiająca i aromatyczna. By wzmocnić jej specyficzny smak, warto dodać do niej sekretny składnik Magdy Gessler. Botwinka restauratorki zawsze się udaje!

Botwinka Magdy Gessler zawsze się udaje. Sekretem jest jeden składnik  (AKPA/123RF)
Botwinka Magdy Gessler zawsze się udaje. Sekretem jest jeden składnik (AKPA/123RF)123RF/PICSEL

Botwinka przyrządzana jest z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, do których dodaje się śmietanę. Zupę tę przygotowuje się najczęściej wiosną, kiedy liście buraka są miękkie, a korzeń mały - wtedy ma ona więcej smaku i aromatu. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaczki, jajko i szczypiorek.

Jak podkręcić smak botwinki? Magda Gessler dodaje sekretny składnik!

Przepis Magdy Gessler na wiosenną botwinkę jest dość klasyczny, ale wyróżnia go jeden, sekretny składnik — jest nim kwas z buraków. Według restauratorki podkręci on smak zupy, która będzie dzięki temu bardziej wytrawna.

Przepis na zupę z botwinki od Magdy Gessler

Przygotowanie:

Bulion: Mięso (najlepiej cielęcinę) płuczemy, zalewamy w garze zimną wodą i solimy. Zagotowujemy na średniej mocy ognia i usuwamy szumowiny.

Dorzucamy obrane i posiekane warzywa i całość gotujemy pod przykrywką ok. 45 minut. Dodajemy pieprz i jeszcze gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy wywar.

1. Botwinkę płuczemy i siekamy, następnie dorzucamy ją do zupy i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy sok z cytryny i kwas z buraków. Doprawiamy do smaku.

2. Do małego naczynia wsypujemy mąkę, szczyptę soli i trochę zimnej wody. Całość mieszamy tak, by powstała jednolita, niezbyt gęsta papka.

3. Powstałą papkę wlewamy do zupy, bez przerwy mieszając. Przekładamy śmietanę do miseczki i dolewamy ok. 100 ml bulionu. Całość energicznie mieszamy i dodajemy do garnka. Gotujemy przez 10 minut.

4. Do botwinki wrzucamy pokrojony koperek. Podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

„Ewa gotuje”: Krem z pieczonego czosnkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas