Sprawdzony przepis na syrop z pędów sosny. Wiosna to czas na jego przygotowanie

Pędy sosny można zebrać już marcu lub poczekać do maja
Pędy sosny można zebrać już marcu lub poczekać do maja123RF/PICSEL

Pędy sosny - jakie wybrać?

Jak zbierać młode pędy sosny?

Z jakich drzew zbierać pędy?

Syrop z młodych pędów sosny - sposób przygotowania

  • pędy sosny (objętość około 1,5 litra),
  • cukier,
  • woda.
  1. Oczyszczamy pędy sosny z brązowej łuski (można opłukać pędy pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nie jest to konieczne).
  2. Kroimy pędy na małe, około centymetrowe kawałki.
  3. Jeśli zależy nam na szybkim efekcie, pędy można przełożyć do miski i ubić drewnianym tłuczkiem, co przyspieszy procedurę uzyskania syropu.
  4. Przekładamy pędy do wyparzonego słoika, każdą warstwę przesypując cukrem, w następujących proporcjach: trzycentymetrowa warstwa pędów, cztery łyżki cukru.
  5. Po zapełnieniu całego słoja zalewamy jego zawartość odrobiną przegotowanej, przestudzonej wody.
  6. Zakręcamy słój i odstawiamy go w ciepłe, dobrze nasłonecznione miejsce, pamiętając by co jakiś czas nim potrząsnąć, a gdy pojawi się już sok, przemieszać, żeby łączył się z cukrem.
  7. Zazwyczaj jest gotowy po tygodniu, jeśli jednak aura nam nie sprzyja, syrop może potrzebować kilku dodatkowych dni, czasem tygodni.
  8. Gotowy syrop sosnowy ma głęboką bursztynową barwę, jest słodki, gęsty i lepki.
  9. Przecedzony przelewamy do mniejszych słoiczków lub butelek i szczelnie zakręcamy.
  10. Przechowywany w zacienionym, chłodnym miejscu zachowa swoje lecznicze walory nawet przez 2 lata. Można go pasteryzować.

Syrop z pędów sosny naturalnym antybiotykiem?

Syrop z młodych pędów sosny łagodzi kaszel, jest idealny na przeziębienie, wzmocni odporność
Syrop z młodych pędów sosny łagodzi kaszel, jest idealny na przeziębienie, wzmocni odporność123RF/PICSEL

Jak stosować syrop z pędów sosny?