Sprawdzony przepis na syrop z pędów sosny. Wiosna to czas na jego przygotowanie

Zazwyczaj są gotowe do zbiorów z początkiem maja, ale z uwagi na galopujące zmiany klimatyczne warto zainteresować się nimi wcześniej. Niewykluczone, że już w kwietniu będzie można zebrać młode pędy sosny, żeby własnoręcznie przygotować doskonały eliksir dla wzmocnienia odporności i zwalczania sezonowych infekcji. Jakie wartości odżywcze mają młode pędy sosny? I co warto wiedzieć o przyrządzanym na ich bazie syropie, którym nasze przodkinie leczyły infekcje górnych dróg oddechowych? Dobrze sobie o nim przypomnieć, bo dzięki działaniu bakteriobójczemu może pomóc uniknąć terapii antybiotykowej.

Pędy sosny można zebrać już marcu lub poczekać do maja
Pędy sosny można zebrać już marcu lub poczekać do maja123RF/PICSEL

Pędy sosny - jakie wybrać?

Młode pędy sosny mają najwyższą wartość odżywczą, gdy zbieramy je na przełomie kwietnia i maja (i przez cały piąty miesiąc roku). Najlepiej wybierać te, które są okryte łuskami i lepkie. Im więcej żywicy, tym wyższa wartość takiego pędu. Optymalnie sięgać po takie, których długość mieści się w przedziale między 5-10 cm. Dłuższe są zbyt twarde, by przygotować na ich bazie dobrej jakości syrop.

Jak zbierać młode pędy sosny?

Pokrywająca pędy żywica jest cenna, ale skutecznie plami ręce i ubrania, dlatego warto wyposażyć się w rękawice ochronne. Przydatny będzie też nóż lub mały sekator, żeby nie uszkadzać gałązek, z których będziemy zbierać pędy. I koszyk wiklinowy lub papierowa torba na zebrany surowiec.

Z jakich drzew zbierać pędy?

Jeszcze ważniejszy jest wybór drzewek. Warto poszukać sosen oddalonych od zabudowań i ruchliwych dróg, żeby zebrany surowiec nie był nasiąknięty spalinami i innymi zanieczyszczeniami. Zachowajmy też umiar w ilości pędów zerwanych z jednego drzewa. Nie pozbawiajmy go wszystkich, lepiej zbierzmy pędy z kilku sosen.

Syrop z młodych pędów sosny - sposób przygotowania

Syrop z pędów sosny ma niesamowite właściwości lecznicze
Syrop z pędów sosny ma niesamowite właściwości lecznicze123RF/PICSEL

Składniki:

  • pędy sosny (objętość około 1,5 litra),
  • cukier,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczamy pędy sosny z brązowej łuski (można opłukać pędy pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nie jest to konieczne).
  2. Kroimy pędy na małe, około centymetrowe kawałki.
  3. Jeśli zależy nam na szybkim efekcie, pędy można przełożyć do miski i ubić drewnianym tłuczkiem, co przyspieszy procedurę uzyskania syropu.
  4. Przekładamy pędy do wyparzonego słoika, każdą warstwę przesypując cukrem, w następujących proporcjach: trzycentymetrowa warstwa pędów, cztery łyżki cukru.
  5. Po zapełnieniu całego słoja zalewamy jego zawartość odrobiną przegotowanej, przestudzonej wody.
  6. Zakręcamy słój i odstawiamy go w ciepłe, dobrze nasłonecznione miejsce, pamiętając by co jakiś czas nim potrząsnąć, a gdy pojawi się już sok, przemieszać, żeby łączył się z cukrem.
  7. Zazwyczaj jest gotowy po tygodniu, jeśli jednak aura nam nie sprzyja, syrop może potrzebować kilku dodatkowych dni, czasem tygodni.
  8. Gotowy syrop sosnowy ma głęboką bursztynową barwę, jest słodki, gęsty i lepki.
  9. Przecedzony przelewamy do mniejszych słoiczków lub butelek i szczelnie zakręcamy.
  10. Przechowywany w zacienionym, chłodnym miejscu zachowa swoje lecznicze walory nawet przez 2 lata. Można go pasteryzować.

Syrop z pędów sosny naturalnym antybiotykiem?

Syrop z młodych pędów sosny łagodzi kaszel, jest idealny na przeziębienie, wzmocni odporność
Syrop z młodych pędów sosny łagodzi kaszel, jest idealny na przeziębienie, wzmocni odporność123RF/PICSEL

Dzięki właściwościom wykrztuśnym syrop z pędów sosny może być skutecznym remedium na męczący kaszel, tak suchy, jak i mokry. Jednak jego największą zaletą jest działanie bakteriobójcze. Warto mieć go pod ręką w sezonie infekcyjnym. Nawet jeśli w organizmie toczy się infekcja wirusowa, dobrze wspierać jej leczenie syropem z pędów sosny, by nie doszło do nadkażenia bakteryjnego (najczęściej rozwija się w wyniku niedoleczonej infekcji wirusowej). Syrop z pędów sosny może uratować nas przed koniecznością zastosowania antybiotyku. Jest skuteczny zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych.

Dzięki bogactwu składników aktywnych biologicznie (z naciskiem na przeciwutleniacze), wzmacnia system immunologiczny, łagodzi przykre dolegliwości wynikające z infekcji i skraca czas jej trwania. Ma właściwości przeciwzapalne i odkażające. Działa napotnie.

Jak stosować syrop z pędów sosny?

Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności, wystarczy jedna łyżeczka, najlepiej rano. Można spożyć go solo albo dodać do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty. Gdy dopadnie nas infekcja, warto zwiększyć dawkę - u dziecka do 3 łyżeczek na dobę, u dorosłego do 4.

Oscary 2023 za nami. Zobacz ciekawe momenty galiAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas