Spróbuj jedno, zagarniesz resztę dla siebie. Przysmak wielkanocny z czasów PRL-u

Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy
Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Dlaczego jajko jest symbolem Wielkanocy?

Zobacz również:

    Przystawka na Wielkanoc rodem z PRL-u

    Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować?
    Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować?123RF/PICSEL
    • 4 jajka
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 cebula
    • 3 łyżki musztardy
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 płaska łyżka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • purée ziemniaczane
    • posiekany koperek lub natka pietruszki

    Przygotowanie jajek w sosie musztardowym

    1. Jajka gotujemy na twardo przez ok. 6-8 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
    2. W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny i drobno siekamy. Na patelni lub w rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia.
    3. Kiedy cebula się zeszkli, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by rozbić wszystkie powstałe grudki.
    4. Delikatnym i wąskim strumieniem wlewamy do składników bulion warzywny oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
    5. Na patelnię dodajemy także musztardę, pieprz i sól. Po wymieszaniu gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut.
    6. Na talerze nakładamy porcję purée ziemniaczanego i gotowego sosu musztardowego. Obok układamy połówki jajek i dekorujemy całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
    7. Jajka w sosie musztardowym podajemy jako przystawkę, przekąskę, śniadanie lub kolację. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat