Spróbuj jedno, zagarniesz resztę dla siebie. Przysmak wielkanocny z czasów PRL-u
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wydawać by się mogło, że jedząc jajka codziennie, nie da się już zaskoczyć rodziny żadnym nowym pomysłem na ich podanie. Spieszymy wyprowadzić z błędu. Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Dlaczego jajko jest symbolem Wielkanocy?
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie jajko stało się głównym symbolem świąt wielkanocnych? Jajkom nadawano specjalne znaczenie już w czasach starożytnych. Niezależnie od religii, w wielu wierzeniach ten śniadaniowy przysmak wiąże się z zapewnieniem zdrowia, miłości oraz płodności.
Chrześcijanie łączą jajka ze zmartwychwstaniem i zwycięstwem życia nad śmiercią. Co ciekawe, skorupka, czyli zewnętrzna część jajka, symbolizuje wszystko to, co stare, a żółtko oznaczało triumf nowego. Dlaczego wkładamy jajka do wielkanocnego koszyka i podajemy podczas uroczystego śniadania? Obecność jajek ma przypominać o zwycięstwie Chrystusa i odrodzeniu się wiernych.
Przystawka na Wielkanoc rodem z PRL-u
Przedświąteczny rozgardiasz sprawia, że nie zawsze mamy czas myśleć o wypróbowywaniu nowych przepisów. Warto jednak czasem odejść od utartego szlaku i zaserwować gościom powiew świeżości z nutką nostalgii. Jednym z pyszniejszych i bardzo prostych przepisów, idealnych na wielkanocny stół, są jajka w sosie musztardowym. Takim rarytasem zajadały się całe rodziny w czasach PRL-u. Przepis jest wyjątkowo łatwy i pyszny.
Składniki na jajka w sosie musztardowym
- 4 jajka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- purée ziemniaczane
- posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie jajek w sosie musztardowym
- Jajka gotujemy na twardo przez ok. 6-8 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
- W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny i drobno siekamy. Na patelni lub w rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia.
- Kiedy cebula się zeszkli, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by rozbić wszystkie powstałe grudki.
- Delikatnym i wąskim strumieniem wlewamy do składników bulion warzywny oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Na patelnię dodajemy także musztardę, pieprz i sól. Po wymieszaniu gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Na talerze nakładamy porcję purée ziemniaczanego i gotowego sosu musztardowego. Obok układamy połówki jajek i dekorujemy całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
- Jajka w sosie musztardowym podajemy jako przystawkę, przekąskę, śniadanie lub kolację. Smacznego!
Sprawdź również: