Spróbuj jedno, zagarniesz resztę dla siebie. Przysmak wielkanocny z czasów PRL-u

Wydawać by się mogło, że jedząc jajka codziennie, nie da się już zaskoczyć rodziny żadnym nowym pomysłem na ich podanie. Spieszymy wyprowadzić z błędu. Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy
Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Dlaczego jajko jest symbolem Wielkanocy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie jajko stało się głównym symbolem świąt wielkanocnych? Jajkom nadawano specjalne znaczenie już w czasach starożytnych. Niezależnie od religii, w wielu wierzeniach ten śniadaniowy przysmak wiąże się z zapewnieniem zdrowia, miłości oraz płodności.

Chrześcijanie łączą jajka ze zmartwychwstaniem i zwycięstwem życia nad śmiercią. Co ciekawe, skorupka, czyli zewnętrzna część jajka, symbolizuje wszystko to, co stare, a żółtko oznaczało triumf nowego. Dlaczego wkładamy jajka do wielkanocnego koszyka i podajemy podczas uroczystego śniadania? Obecność jajek ma przypominać o zwycięstwie Chrystusa i odrodzeniu się wiernych.

Przystawka na Wielkanoc rodem z PRL-u

Przedświąteczny rozgardiasz sprawia, że nie zawsze mamy czas myśleć o wypróbowywaniu nowych przepisów. Warto jednak czasem odejść od utartego szlaku i zaserwować gościom powiew świeżości z nutką nostalgii. Jednym z pyszniejszych i bardzo prostych przepisów, idealnych na wielkanocny stół, są jajka w sosie musztardowym. Takim rarytasem zajadały się całe rodziny w czasach PRL-u. Przepis jest wyjątkowo łatwy i pyszny.

Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować?
Święcące triumfy jajka w sosie musztardowym powracają z zamierzchłych czasów PRL-u i ponownie podbijają podniebienia. Jak je przygotować?123RF/PICSEL

Składniki na jajka w sosie musztardowym

  • 4 jajka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • purée ziemniaczane
  • posiekany koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie jajek w sosie musztardowym

  1. Jajka gotujemy na twardo przez ok. 6-8 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
  2. W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny i drobno siekamy. Na patelni lub w rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by rozbić wszystkie powstałe grudki.
  4. Delikatnym i wąskim strumieniem wlewamy do składników bulion warzywny oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  5. Na patelnię dodajemy także musztardę, pieprz i sól. Po wymieszaniu gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  6. Na talerze nakładamy porcję purée ziemniaczanego i gotowego sosu musztardowego. Obok układamy połówki jajek i dekorujemy całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
  7. Jajka w sosie musztardowym podajemy jako przystawkę, przekąskę, śniadanie lub kolację. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas