Nazywają je "pogromcami cholesterolu". Nie tylko wyśmienicie smakują, ale są też bardzo zdrowe

Orzechy makadamia, o subtelnym smaku i delikatnej konsystencji, są nie tylko pyszną przekąską, ale również skarbnicą cennych składników odżywczych. Nie bez powodu nazywamy je "pogromcami cholesterolu". Oto dlaczego warto je jeść.

Orzechy makadamia są bardzo zdrowe. Oto dlaczego warto je jeść
Orzechy makadamia są bardzo zdrowe. Oto dlaczego warto je jeść123RF/PICSEL

Orzechy makadamia - skąd pochodzą?

Orzechy makadamia pochodzą z drzewa o tej samej nazwie, które jest rodzimym gatunkiem w Australii. Orzechy te od tysięcy lat stanowią ważne źródło pożywienia Aborygenów australijskich, czyli rdzennych mieszkańców tego obszaru.

Drzewa makadamia uprawiane są także w innych regionach o klimacie subtropikalnym i tropikalnym, takich jak Hawaje, Kalifornia, RPA, Nowa Zelandia czy Kostaryka.

Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Jak smakują orzechy makadamia?

Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Niektórzy wyczuwają w nich lekko maślane nuty. Ich smak najczęściej porównywany jest z orzechami nerkowca, jednak są one od nich nieco słodsze i jednocześnie bardziej słone.

Jednakże ich charakterystyczny smak sprawia, że nie każdy jest fanem tych orzechów.

Orzechy makadamia najczęściej możemy kupić bez skorupki. Są one często podpiekane, przez co ich smak i aromat stają się jeszcze bardziej intensywne. Niekiedy też w sklepach dostaniemy orzechy w okrągłych i twardych łupinkach. Wówczas do ich otwarcia konieczny jest dziadek lub szczypce do orzechów.

Orzechy makadamia możemy kupić zarówno obrane, jak i w skorupce
Orzechy makadamia możemy kupić zarówno obrane, jak i w skorupce123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości orzechów makadamia. Dlaczego warto je jeść?

W składzie orzechów makadamia znajdziemy:

  • spore ilości białka,
  • zdrowe tłuszcze,
  • błonnik,
  • witaminy: B6, C, E;
  • kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę,
  • minerały: wapń, żelazo, cynk, magnez, selen, fosfor, potas i sód,
  • kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.

Mimo że orzechy makadamia uważane są za najtłustsze i najbardziej kaloryczne, mają one całą masę wartości odżywczych, które sprawiają, że warto włączyć je do codziennej diety.

Pamiętajmy też, że większość tłuszczów zawartych w orzechach makadamia to zdrowe tłuszcze nienasycone, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Pennsylvania State University (USA), opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Nutrition", orzechy makadamia mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego oraz jego "złej" frakcji LDL u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią.

Zawartość selenu oraz unikalnych przeciwutleniaczy z grupy flawonoidów sprawia, że orzechy makadamia mogą być skutecznym środkiem zapobiegającym nowotworom. Ponadto, ich regularne spożywanie chroni nas przed anemią.

Tłuszcze zawarte w orzechach makadamia korzystnie wpływają na układ krążenia, zapobiegając chorobie niedokrwiennej serca i zawałowi serca. Ponadto pełnią istotną funkcję w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu. Regularne spożywanie orzechów makadamia wzmacnia także odporność naszego organizmu.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas