Nazywają je "pogromcami cholesterolu". Nie tylko wyśmienicie smakują, ale są też bardzo zdrowe

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Orzechy makadamia są bardzo zdrowe. Oto dlaczego warto je jeść
Orzechy makadamia są bardzo zdrowe. Oto dlaczego warto je jeść123RF/PICSEL

Orzechy makadamia - skąd pochodzą?

Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Jak smakują orzechy makadamia?

Orzechy makadamia możemy kupić zarówno obrane, jak i w skorupce
Orzechy makadamia możemy kupić zarówno obrane, jak i w skorupce123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości orzechów makadamia. Dlaczego warto je jeść?

  • spore ilości białka,
  • zdrowe tłuszcze,
  • błonnik,
  • witaminy: B6, C, E;
  • kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę,
  • minerały: wapń, żelazo, cynk, magnez, selen, fosfor, potas i sód,
  • kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria