Staropolska nalewka na wigilię. "Ratafia naprędce"

Tradycyjny XIX-wieczny przepis na ten napitek można znaleźć w książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" z roku 1885 autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Tradycyjny XIX-wieczny przepis na ten napitek można znaleźć w książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" z roku 1885 autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej123RF/PICSEL

Co to jest ratafia?

Ratafia to domowa nalewka pochodząca z czasów staropolskich
Ratafia to domowa nalewka pochodząca z czasów staropolskich123RF/PICSEL

Przepis na „Ratafię naprędce”

  • Pół garnca, czyli około 2 litry, spirytusu najwyższej próby, 
  • kwartę — 1 litr — soku wiśniowego, 
  • wymieszać dobrze w gąsiorku, 
  • — wsypać 50 goździków i 50 pestek wybranych z dobrych suszonych śliwek potłuczonych. 
  • Postawić w ciepłym miejscu, a za tydzień można używać.
„Ewa gotuje”: Pizza po polskuPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?