Strudel z kapustą i grzybami
Strudel z kapustą i grzybami to doskonały pomysł na obiad. Kapusta jest zdrowa, tania i dostępna przez cały rok. Można podawać ją na wiele różnych sposobów, a strudel to jeden z nich!
By strudel z kapustą i grzybami był smaczny, kapustę należy drobno poszatkować. Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby dobrze umyj, wysusz i pokrój w talarki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby, podsmaż chwilę, a następnie dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jabłko, goździki oraz kilka łyżek wody.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż kapusta zmięknie (20-30 minut). Na koniec skrop kapustę octem winnym, dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wystudź.
Na papierze do pieczenia połóż pierwszy kawałek ciasta filo. Posmaruj go masłem, używając pędzelka. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, posmaruj masłem. W ten sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż połowę kapusty, pozostawiając około 5 cm wolnego ciasta wzdłuż wszystkich boków.
Posyp pokruszonym serem feta i orzeszkami (kilka łyżek odłóż do dekoracji). Przykryj pozostałą kapustą. Brzegi krótszych boków zawiń do środka i zwiń, formując roladę.
Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Strudel z kapustą i pieczarkami piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Jeżeli lubisz strudle, może wypróbować ten przepis na słodko: strudel z masą jabłeczną, lub na wytrawnie strudel z borowikami lub strudel dyniowy z szałwiową nutką.
***
Zobacz również: