Świąteczne ciasto na 11 listopada. Deser dla całej rodziny

Biało-czerwone ciasto z galaretką to doskonała propozycja świątecznego deseru na 11 listopada. Patriotyczne, pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.

Świąteczne ciasto można podawać z truskawkami lub wiśniami
Świąteczne ciasto można podawać z truskawkami lub wiśniami 123RF/PICSEL

11 listopada obchodzimy w Polsce Narodowe Święto Niepodległości. Tego dnia większość Polaków spotyka się w gronie rodzinnym na uroczystych obiadach, kolacjach lub przynajmniej na kawie i dobrym ciastku. Na stołach króluje oczywiście gęsina i rogale świętomarcińskie, ale my mamy dla was inną propozycję.

11 listopada warto skusić się na patriotyczne, biało-czerwone ciasto, które posmakuje całej rodzinie. Przepis jest prosty!

Przepis na patriotyczne ciasto na 11 listopada

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki

  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła

Składniki

  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • 800 ml wody

Składniki

  • Do nasączenia:
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie galaretki:

1. Rozpuść galaretki w gorącej, przegotowanej wodzie.

2. Odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie biszkoptu:

1. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.

2. Ubij białka z cukrem i wanilią. Gdy piana z białek będzie sztywna, ustaw obroty miksera na najmniejsze i dodawaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę.

3. Przelej ciasto do prostokątnej blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz w 170 stopniach przez około 45 minut.

4. Wyjmij i wystudź biszkopt.

Przygotowanie kremu:

1. Przelej połowę mleka do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Połóż garnek na małym ogniu do zagotowania.

2. Drugą połowę mleka wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka z cukrem. Gotuj i mieszaj masę aż będzie gęsta.

3. Przełóż masę do naczynia i wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.

4. Miksując, dodawaj do masła po łyżce przestudzonej masy. Dodaj wanilię i zmiksuj na puszysty krem.

Udekorowanie: 

1. Biszkopt nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.

2. Na biszkopt wyłóż krem, a na krem kawałki wiśni lub truskawek. Wierzch udekoruj galaretką.

3. Ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Zobacz również: 

„Ewa gotuje”: Konfitura z żurawiny i oscypek z żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas