Świąteczne ciasto na 11 listopada. Deser dla całej rodziny
Biało-czerwone ciasto z galaretką to doskonała propozycja świątecznego deseru na 11 listopada. Patriotyczne, pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.
11 listopada obchodzimy w Polsce Narodowe Święto Niepodległości. Tego dnia większość Polaków spotyka się w gronie rodzinnym na uroczystych obiadach, kolacjach lub przynajmniej na kawie i dobrym ciastku. Na stołach króluje oczywiście gęsina i rogale świętomarcińskie, ale my mamy dla was inną propozycję.
11 listopada warto skusić się na patriotyczne, biało-czerwone ciasto, które posmakuje całej rodzinie. Przepis jest prosty!
Przepis na patriotyczne ciasto na 11 listopada
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki
- Krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g miękkiego masła
Składniki
- Galaretka:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
- 800 ml wody
Składniki
- Do nasączenia:
- pół szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie galaretki:
1. Rozpuść galaretki w gorącej, przegotowanej wodzie.
2. Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie biszkoptu:
1. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.
2. Ubij białka z cukrem i wanilią. Gdy piana z białek będzie sztywna, ustaw obroty miksera na najmniejsze i dodawaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę.
3. Przelej ciasto do prostokątnej blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz w 170 stopniach przez około 45 minut.
4. Wyjmij i wystudź biszkopt.
Przygotowanie kremu:
1. Przelej połowę mleka do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Połóż garnek na małym ogniu do zagotowania.
2. Drugą połowę mleka wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka z cukrem. Gotuj i mieszaj masę aż będzie gęsta.
3. Przełóż masę do naczynia i wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
4. Miksując, dodawaj do masła po łyżce przestudzonej masy. Dodaj wanilię i zmiksuj na puszysty krem.
Udekorowanie:
1. Biszkopt nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.
2. Na biszkopt wyłóż krem, a na krem kawałki wiśni lub truskawek. Wierzch udekoruj galaretką.
3. Ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Zobacz również: