Świąteczne ciasto na 11 listopada. Deser dla całej rodziny

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Świąteczne ciasto można podawać z truskawkami lub wiśniami
Świąteczne ciasto można podawać z truskawkami lub wiśniami 123RF/PICSEL

Przepis na patriotyczne ciasto na 11 listopada

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki

  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła

Składniki

  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • 800 ml wody

Składniki

  • Do nasączenia:
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie galaretki:

Przygotowanie biszkoptu:

Przygotowanie kremu:

„Ewa gotuje”: Konfitura z żurawiny i oscypek z żurawinąPolsat