Zapomnij o smażeniu i zapachu tłuszczu. Te pączki zrobisz w piekarniku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pieczone pączki są równie pyszne co smażone, a o wiele zdrowsze
Pieczone pączki są równie pyszne co smażone, a o wiele zdrowszeArchiwum prywatneINTERIA.PL

Zaskakujące dzieje pączków

Domowe pączki pieczone - przepis

Pieczone pączki znikają z talerzy w mig
Pieczone pączki znikają z talerzy w migArchiwum prywatneINTERIA.PL
  • 10 g drożdży w proszku,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 170 g miękkiego masła,
  • lukier,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy,
  • jajko do posmarowania,
  • około 200 g marmolady twardej,
  • papilotki do muffinek.
Pieczone pączki
Pieczone pączki archiwum prywatne/INTERIA.PL
  1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 10 minut. 
  2. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej..
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko z drożdżami, wymieszać łyżką.
  4. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka. Po ok. 5 - 10 minutach wyrabiania, gdy ciasto będzie gładkie, dodawać stopniowo, po kawałku masło i dalej wyrabiać powoli przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie błyszczące i będzie się swobodnie odklejało z ręki.
  5. Miskę z ciastem przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 1 cm, podsypując mąką w razie potrzeby.
  7. Szklanką wyciąć około 16 kółek. Na każdym kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
  8. Ułożyć na blaszce i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  10. Wierzch pączków posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika.
  11. Piec przez ok. 17 minut. 
  12. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 5 minut, następnie polukrować: przygotować lukier (najprostszy przepis na lukier do szklanka cukru pudru i trochę wyciśniętego soku z cytryny, mieszać aż do odpowiedniej konsystencji) i wymieszać go z 3 łyżkami smażonej skórki pomarańczowej lub łyżką dżemu pomarańczowego.
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv