Zapomnij o smażeniu i zapachu tłuszczu. Te pączki zrobisz w piekarniku

Te pączki robię co roku i są absolutnym hitem wśród całej mojej rodziny przyjaciół. Nikt nie może uwierzyć, że pączki mogą tak obłędnie smakować bez smażenia. Jeśli i ty chcesz przyrządzić najlepsze pączki z piekarnika, koniecznie wypróbuj ten przepis na tłusty czwartek, ale nie tylko!

Pieczone pączki są równie pyszne co smażone, a o wiele zdrowsze
Pieczone pączki są równie pyszne co smażone, a o wiele zdrowszeArchiwum prywatneINTERIA.PL

Zaskakujące dzieje pączków

Pączki znane są w naszym kraju już od XII wieku, ale wtedy były one słoną zakąską podawaną do mięsiwa. Były znacznie twardsze niż te, które znamy dziś, okraszone skwarkami miały być "zagryzką" do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Były pozycją obowiązkową na zastawionych suto stołach podczas wszelkich uroczystości.

Słodka wersja pączków pojawiła się dopiero pod koniec średniowiecza, a rzekoma historia ich powstania jest bardzo zabawna. Otóż legenda mówi o Cecylii Krapf, właścicielce cukierni, która miała podczas wielkiej kłótni ze swym mężem rzucić w niego kulą surowego ciasta, a gdy ten się uchylił przed "pociskiem", ciasto miało wylądować w garze z rozgrzanym tłuszczem.

Inna historia mówi o tym, jak jeden z żołnierzy, który pomimo ogromnych nadziei pokładanych w karierze wojskowej, ze względu na stan swojego zdrowia, został przyjęty do kuchni polowej. Tam, aby wyrazić swą miłość i szacunek do wojska, sporządził przepis na smażone słodkie pączki, mające przypominać wyglądem kule armatnie.

Czy te historie są prawdziwe, czy też nie, pączki stały się u nas tradycją, a mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione marmoladą i smażone w głębokim tłuszczu na stałe weszło w menu wszelkich kawiarni i sklepów cukierniczych. W tłusty czwartek pod wieloma cukierniami ustawiają się ogromne kolejki, by kupić tę słodką przekąskę, ale ja co roku pączki robię sama i to nie byle jakie! Zamiast smażyć je, spędzając wiele czasu w kuchni i walczyć potem z wątpliwym zapachem smażeniny, mam przepis, który absolutnie odmienił moje i moich bliskich spojrzenie na tłustoczwartkowy rarytas. Pączki pieczone są tak samo pyszne (a według niektórych nawet lepsze!) od tradycyjnych, ale znacznie lżejsze dla układu trawiennego. Dodatkowo pączki domowe zawsze będą lepsze od tych kupionych w sklepie. Koniecznie spróbujcie!

Domowe pączki pieczone - przepis

Pieczone pączki znikają z talerzy w mig
Pieczone pączki znikają z talerzy w migArchiwum prywatneINTERIA.PL

Składniki:

  • 10 g drożdży w proszku,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 170 g miękkiego masła,
  • lukier,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy,
  • jajko do posmarowania,
  • około 200 g marmolady twardej,
  • papilotki do muffinek.
Pieczone pączki
Pieczone pączki archiwum prywatne/INTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 10 minut. 
  2. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej..
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko z drożdżami, wymieszać łyżką.
  4. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka. Po ok. 5 - 10 minutach wyrabiania, gdy ciasto będzie gładkie, dodawać stopniowo, po kawałku masło i dalej wyrabiać powoli przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie błyszczące i będzie się swobodnie odklejało z ręki.
  5. Miskę z ciastem przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 1 cm, podsypując mąką w razie potrzeby.
  7. Szklanką wyciąć około 16 kółek. Na każdym kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
  8. Ułożyć na blaszce i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  10. Wierzch pączków posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika.
  11. Piec przez ok. 17 minut. 
  12. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 5 minut, następnie polukrować: przygotować lukier (najprostszy przepis na lukier do szklanka cukru pudru i trochę wyciśniętego soku z cytryny, mieszać aż do odpowiedniej konsystencji) i wymieszać go z 3 łyżkami smażonej skórki pomarańczowej lub łyżką dżemu pomarańczowego.
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv