Uznawany jest za jeden z najlepszych deserów na świecie. Doskonała propozycja na dzień zakochanych
Przez żołądek do serca – prawdopodobnie nie ma lepszej okazji na przekucie teorii w praktykę, niż 14 lutego, czyli dzień zakochanych. Jeśli chcemy kulinarnie zaskoczyć naszą drugą połówkę podczas walentynek, warto zakasać rękawy i przygotować wyjątkowy deser w postaci tortu Sachera.
![Jak przygotować tort Sachera?](https://i.iplsc.com/000KL5JFNOJNL3O7-C322-F4.webp)
Tort Sachera - charakterystyka
Tort Sachera to czekoladowy tort, którego autorem był austriacki cukiernik Franz Sacher. W 1832 r. Sacher pełnił rolę młodszego kucharza na dworze księcia Metternicha i pod nieobecność swojego przełożonego, szefa kuchni, otrzymał zadanie stworzenia nowego, niebanalnego deseru.
Sacher przygotował tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i polany rozpuszczoną czekoladą. Do dziś tort Sachera uznawany jest za jeden z najlepszych deserów na świecie.
Ten klasyczny, wiedeński deser wyróżnia się głębokim smakiem czekolady i delikatnym przełamaniem smaku w postaci marmolady owocowej. Jeśli dodamy do tego delikatny biszkopt i pyszną polewę, mamy wówczas do czynienia z cukierniczym arcydziełem.
Zobacz również: Ewa Wachowicz zdradza przepis na tort idealny. "Wow" to mało
Tort Sachera - składniki
Ciasto
- 125 g mąki pszennej,
- 130 g gorzkiej czekolady,
- 120 g masła,
- 110 g cukru pudru,
- 90 g białego cukru,
- 5 jajek,
- 15 g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie
- 250 g dżemu morelowego,
- 80 ml rumu brązowego.
Polewa
- 170 g cukru pudru,
- 125 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml wody,
Owoce
- 5 moreli.
Tort Sachera - przepis
Do małej miseczki przelewamy żółtka jaj, a białka powinny trafić do większej miski. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy. Gdy powstanie gęsta piana, powoli dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna.
Do drugiej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier puder, całość ucieramy w mikserze ustawionym na średnią moc obrotów. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy żółtka i nadal miksujemy, by całość dobrze się połączyła.
Do rondelka wkładamy czekoladę i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do masy z żółtek i dokładnie miksujemy.
Czytaj również: Tort "Leśny mech": Palce lizać!
![Tort Sachera uznawany jest za jeden z najlepszych deserów na świecie](https://i.iplsc.com/000KL2BTIR90BJSD-C322-F4.webp)
Do masy z żółtek i czekolady wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, następnie miksujemy na małych obrotach. Masę z białek łączymy z masą z żółtek i dokładnie ręcznie mieszamy.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejny etap to przygotowanie nadzienia. W tym celu ciasto kroimy na pół i skrapiamy rumem. Na jedną połowę ciasta aplikujemy ¾ dżemu morelowego i przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym dżemem smarujemy wierzch i boki. Ciasto delikatnie przekładamy do zamrażalki.
Czas na polewę czekoladową. Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę, następnie na małej mocy palnika gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z wodą i cukrem pudrem. Całość miksujemy na gładką masę, następnie przecieramy ją przez sito.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalki i polewamy go czekoladą, dokładnie rozprowadzając na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zamykamy w lodówce na dwie godziny. Morele sparzamy we wrzątku, zdejmujemy z nich skórkę, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę, którą posypujemy ciasto.