Sycące i rozgrzewające danie prosto z pieca. To nowy hit na polskich stołach
Oprac.: Agata Zaremba
Zimowa aura za oknem sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na "comfort food", czyli potrawy, które nie tylko przyjemnie nas nasycą, ale i poprawią nasz nastrój. Takim właśnie daniem jest holenderski kapsalon, który w ostatnim czasie cieszy się dużą popularnością wśród internautów. Jak go przygotować?
Czym jest kapsalon? Idealny obiad na zimowe popołudnie
Kapsalon to proste do przygotowania danie, które zyskało popularność jako idealny posiłek na chłodne zimowe popołudnia. Potrawa pochodzi z Holandii, a dokładniej z Rotterdamu.
Tradycyjny kapsalon składa się z warstwy frytek, mięsa (zazwyczaj gyrosa lub shoarmy), warzyw, a także startego sera. Całość należy zapiec w piekarniku, jednak to nie koniec. Przed podaniem dania, kapsalon należy posypać warzywami, a następnie polać sosem.
Warzywa najczęściej wykorzystywane w tym przepisie to:
- kapusta pekińska,
- pomidor,
- ogórek zielony,
- cebula czerwona,
- kukurydza.
Nie należy ich podpiekać ani smażyć. Muszą one pozostać surowe, dzięki temu nadadzą daniu nieco świeżości.
Jak przygotować kapsalon? To prostsze niż myślisz!
Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, jednak wymaga trochę czasu. Aby go skrócić, w przepisie możemy wykorzystać mrożone frytki. My jednak udostępniamy nieco bardziej tradycyjny przepis na kapsalon, który przygotujemy w następujący sposób.
- Obrane i pokrojone na frytki ziemniaki, polewamy olejem i obsypujemy solą.
- Frytki pieczemy przez 30-40 minut w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku, do zarumienienia.
- Kroimy pierś z kurczaka na kawałki, przyprawiamy je przyprawą do gyrosa, a następnie smażymy,
- Ścieramy ser żółty na tarce o dużych oczkach.
- W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw frytki, a następnie usmażone mięso. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego na 200 st. C. piekarnika na około 10 minut.
- Następnie kroimy kapustę pekińską, pomidory, ogórka i cebulę w drobną kostkę, a także odsączamy kukurydzę.
- Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą majonez, śmietanę, czosnek, sól i pieprz.
- Kapsalon pieczemy aż do momentu rozpuszczenia sera. Następnie po wyciągnięciu dania z piekarnika posypujemy je pokrojonymi warzywami i polewamy sosem. Opcjonalnie można dodać też ketchup.
Zobacz również: Pieczone w cieście jabłka. Banalnie prosty przepis Ewy Wachowicz