Sycące i rozgrzewające danie prosto z pieca. To nowy hit na polskich stołach

Zimowa aura za oknem sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na "comfort food", czyli potrawy, które nie tylko przyjemnie nas nasycą, ale i poprawią nasz nastrój. Takim właśnie daniem jest holenderski kapsalon, który w ostatnim czasie cieszy się dużą popularnością wśród internautów. Jak go przygotować?

Kapsalon to potrawa, która w ostatnim czasie podbija internet
Kapsalon to potrawa, która w ostatnim czasie podbija internet 123RF/PICSEL

Czym jest kapsalon? Idealny obiad na zimowe popołudnie

Kapsalon to proste do przygotowania danie, które zyskało popularność jako idealny posiłek na chłodne zimowe popołudnia. Potrawa pochodzi z Holandii, a dokładniej z Rotterdamu. 

Tradycyjny kapsalon składa się z warstwy frytek, mięsa (zazwyczaj gyrosa lub shoarmy), warzyw, a także startego sera. Całość należy zapiec w piekarniku, jednak to nie koniec. Przed podaniem dania, kapsalon należy posypać warzywami, a następnie polać sosem. 

Warzywa najczęściej wykorzystywane w tym przepisie to:

  • kapusta pekińska,
  • pomidor,
  • ogórek zielony, 
  • cebula czerwona, 
  • kukurydza. 

Nie należy ich podpiekać ani smażyć. Muszą one pozostać surowe, dzięki temu nadadzą daniu nieco świeżości.

Dzięki prostocie przygotowania i smakowitej kombinacji składników kapsalon zdobył popularność nie tylko w Holandii, ale i w Polsce
Dzięki prostocie przygotowania i smakowitej kombinacji składników kapsalon zdobył popularność nie tylko w Holandii, ale i w PolsceMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Jak przygotować kapsalon? To prostsze niż myślisz!

Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, jednak wymaga trochę czasu. Aby go skrócić, w przepisie możemy wykorzystać mrożone frytki. My jednak udostępniamy nieco bardziej tradycyjny przepis na kapsalon, który przygotujemy w następujący sposób.

  1. Obrane i pokrojone na frytki ziemniaki, polewamy olejem i obsypujemy solą. 
  2. Frytki pieczemy przez 30-40 minut w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku, do zarumienienia.
  3. Kroimy pierś z kurczaka na kawałki, przyprawiamy je przyprawą do gyrosa, a następnie smażymy,
  4. Ścieramy ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw frytki, a następnie usmażone mięso. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego na 200 st. C. piekarnika na około 10 minut.
  6. Następnie kroimy kapustę pekińską, pomidory, ogórka i cebulę w drobną kostkę, a także odsączamy kukurydzę. 
  7. Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą majonez, śmietanę, czosnek, sól i pieprz.
  8. Kapsalon pieczemy aż do momentu rozpuszczenia sera. Następnie po wyciągnięciu dania z piekarnika posypujemy je pokrojonymi warzywami i polewamy sosem. Opcjonalnie można dodać też ketchup.
„Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas