Sycące i rozgrzewające danie prosto z pieca. To nowy hit na polskich stołach

Kapsalon to potrawa, która w ostatnim czasie podbija internet
Kapsalon to potrawa, która w ostatnim czasie podbija internet 123RF/PICSEL

Czym jest kapsalon? Idealny obiad na zimowe popołudnie

  • kapusta pekińska,
  • pomidor,
  • ogórek zielony, 
  • cebula czerwona, 
  • kukurydza. 
Dzięki prostocie przygotowania i smakowitej kombinacji składników kapsalon zdobył popularność nie tylko w Holandii, ale i w Polsce
Dzięki prostocie przygotowania i smakowitej kombinacji składników kapsalon zdobył popularność nie tylko w Holandii, ale i w PolsceMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Jak przygotować kapsalon? To prostsze niż myślisz!

  1. Obrane i pokrojone na frytki ziemniaki, polewamy olejem i obsypujemy solą. 
  2. Frytki pieczemy przez 30-40 minut w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku, do zarumienienia.
  3. Kroimy pierś z kurczaka na kawałki, przyprawiamy je przyprawą do gyrosa, a następnie smażymy,
  4. Ścieramy ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw frytki, a następnie usmażone mięso. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego na 200 st. C. piekarnika na około 10 minut.
  6. Następnie kroimy kapustę pekińską, pomidory, ogórka i cebulę w drobną kostkę, a także odsączamy kukurydzę. 
  7. Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą majonez, śmietanę, czosnek, sól i pieprz.
  8. Kapsalon pieczemy aż do momentu rozpuszczenia sera. Następnie po wyciągnięciu dania z piekarnika posypujemy je pokrojonymi warzywami i polewamy sosem. Opcjonalnie można dodać też ketchup.
„Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?