Sycące śniadania z jajem. Pomysły na smakowite rozpoczęcie każdego dnia

Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych, które warto mieć w lodówce. Sprawdzą się w licznych przepisach, a także bez trudu mogą stać się bazą posiłku. Nie bez powodu dietetycy doradzają, by włączyć choć jedno lub dwa do śniadania, czyli pierwszego posiłku w ciągu dnia. Jajka to smakowite źródło białka wysokiej jakości, choliny, która wspiera zdrowie mózgu, a także witamin, minerałów i dobrych tłuszczów. Poniżej prezentujemy trzy wyborne propozycje śniadaniowe z jajkami. Którą z nich wypróbujesz już dzisiaj?

Jajka po turecku to propozycja sycącego śniadania
Jajka po turecku to propozycja sycącego śniadaniaArchiwum autora

Kultowe jajka po turecku

Mieszkańcy różnych krajów oszaleli na punkcie doskonałych jajek po turecku. To smakowita propozycja śniadaniowa, która łączy w sobie aromatyzowany czosnkiem i cytryną jogurt grecki, orzechowy aromat i smak palonego masła oraz idealnie przygotowane jajka w koszulkach. Danie nie tylko prezentuje się wyśmienicie, ale także sprawia rozkosz kubkom smakowym.

Składniki na jajka po turecku

  • 3 jajka
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka octu
  • 2-3 kromki podpieczonego pieczywa
  • do smaku: płatki chilli, czosnek granulowany, sól i pieprz

Przygotowanie jajek po turecku

  1. Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy jedną łyżkę oliwy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok oraz skórkę z połowy cytryny, sól oraz pieprz.
  2. Składniki uzupełniamy dodatkowo o drobno posiekany szczypiorek, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  3. Kromki pieczywa smarujemy drugą łyżką oliwy i podgrzewamy z obu stron na patelni. W efekcie powinniśmy uzyskać chrupiące tosty.
  4. Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę i doprowadzamy do zagotowania. W kolejnym kroku dolewamy jedną łyżkę octu i zmniejszamy moc palnika.
  5. Jajka wbijamy do osobnych miseczek, w wodzie za pomocą łyżki robimy na środku wir i wlewamy jajka pojedynczo.
  6. Idealne jajka w koszulkach gotujemy w spokojnie gotującej się wodzie przez 2-3 minuty. Po wyciągnięciu białko powinno być ścięte, a żółtko nadal płynne.
  7. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy ½ łyżeczki płatków chilli, czosnek granulowany oraz szczyptę soli.
  8. Wskazane składniki podgrzewamy do momentu, w którym masło nabierze brązowego koloru i zacznie wydzielać delikatny aromat orzechów.
  9. Kiedy wszystkie składowe jajek po turecku mamy już gotowe, możemy przejść do serwowania dania. Zaczynamy od wyłożenia porcji jogurtu greckiego na talerz, na to układamy jajka w koszulkach i polewamy całość palonym masłem.
  10. Na koniec posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem i odrobiną suszonych płatków chilli, a obok wykładamy chrupiące pieczywo. Smacznego!

Śniadaniowy wrap z jajecznicą

Jeśli nie możemy już patrzeć na kanapki, a wizja tradycyjnej jajecznicy również nas nie przekonuje, wypróbujmy ciekawe podejście do śniadaniowego klasyka. Smakowitym pomysłem będzie połączenie jajek z warzywami, a następnie zamknięcie powstałego nadzienia w placku tortilli. Co ważne, przepis możemy swobodnie wzbogacać o ulubione składniki. Wrap z jajecznicą nie tylko syci na długo, ale także nadaje się do zabrania na wynos.

Śniadaniowy wrap z jajecznicą możemy zjeść w domu lub zabrać jako posiłek do pracy
Śniadaniowy wrap z jajecznicą możemy zjeść w domu lub zabrać jako posiłek do pracy123RF/PICSEL

Składniki na śniadaniowy wrap z jajecznicą

  • 2 jajka
  • 1 placek tortilli (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 2 g oleju rzepakowego
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie śniadaniowego wrapa z jajecznicą

  1. Paprykę myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, na patelnię wbijamy jajka i mieszamy do momentu uzyskania jajecznicy o ulubionej konsystencji.
  4. Na talerzu układamy placek tortilli, na środku umieszczamy jajecznicę z cebulą i papryką, a wierzch dekorujemy garścią rukoli.
  5. Tortillę z jajecznicą zwijamy do postaci wrapa i podgrzewamy w opiekaczu lub na patelni przez ok. 1 minutę z każdej strony.
  6. Gotowego wrapa z jajecznicą możemy zaserwować w całości lub przekroić na pół, by łatwiej można go było zjeść. Smacznego!

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie można podać na wiele sposobów
Tosty francuskie można podać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Wykwintnie brzmiąca nazwa dania, to nic innego, jak pieczywo zanurzone w jajku i usmażone na patelni. To dobry patent na niemarnowanie starszego pieczywa oraz idealna opcja dla zwolenników słodkich śniadań. W przepisie możemy wykorzystać zwykły chleb lub wypiek przeznaczony do tostera, ale zdecydowanie najlepiej smakuje tu lekko słodka chałka.

Składniki na tosty francuskie

  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 140 g chałki
  • 150 g twarożku grani
  • 3 g oleju roślinnego
  • 3 g masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika
  • maliny, borówki lub inne sezonowe owoce

Przygotowanie tostów francuskich

  1. Do miski wbijamy jedno jajko, dolewamy porcję mleka, wsypujemy erytrytol oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
  2. Na tym etapie opcjonalnie możemy dodać także trochę cukru z wanilią lub esencji waniliowej. Chałkę kroimy w kromki i każdą z nich dokładnie moczymy w powstałej miksturze.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło. Kiedy zacznie skwierczeć, układamy kromki chałki i smażymy z obu stron do zarumienienia.
  4. Gotowe tosty francuskie układamy na talerzu, rozsmarowujemy na nich twarożek grani oraz obficie dekorujemy malinami, borówkami czy innymi sezonowymi owocami.
  5. Przed zjedzeniem danie możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas