Sycące śniadania z jajem. Pomysły na smakowite rozpoczęcie każdego dnia
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych, które warto mieć w lodówce. Sprawdzą się w licznych przepisach, a także bez trudu mogą stać się bazą posiłku. Nie bez powodu dietetycy doradzają, by włączyć choć jedno lub dwa do śniadania, czyli pierwszego posiłku w ciągu dnia. Jajka to smakowite źródło białka wysokiej jakości, choliny, która wspiera zdrowie mózgu, a także witamin, minerałów i dobrych tłuszczów. Poniżej prezentujemy trzy wyborne propozycje śniadaniowe z jajkami. Którą z nich wypróbujesz już dzisiaj?
Kultowe jajka po turecku
Mieszkańcy różnych krajów oszaleli na punkcie doskonałych jajek po turecku. To smakowita propozycja śniadaniowa, która łączy w sobie aromatyzowany czosnkiem i cytryną jogurt grecki, orzechowy aromat i smak palonego masła oraz idealnie przygotowane jajka w koszulkach. Danie nie tylko prezentuje się wyśmienicie, ale także sprawia rozkosz kubkom smakowym.
Składniki na jajka po turecku
- 3 jajka
- 250 g gęstego jogurtu greckiego
- 50 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżka octu
- 2-3 kromki podpieczonego pieczywa
- do smaku: płatki chilli, czosnek granulowany, sól i pieprz
Przygotowanie jajek po turecku
- Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy jedną łyżkę oliwy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok oraz skórkę z połowy cytryny, sól oraz pieprz.
- Składniki uzupełniamy dodatkowo o drobno posiekany szczypiorek, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
- Kromki pieczywa smarujemy drugą łyżką oliwy i podgrzewamy z obu stron na patelni. W efekcie powinniśmy uzyskać chrupiące tosty.
- Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę i doprowadzamy do zagotowania. W kolejnym kroku dolewamy jedną łyżkę octu i zmniejszamy moc palnika.
- Jajka wbijamy do osobnych miseczek, w wodzie za pomocą łyżki robimy na środku wir i wlewamy jajka pojedynczo.
- Idealne jajka w koszulkach gotujemy w spokojnie gotującej się wodzie przez 2-3 minuty. Po wyciągnięciu białko powinno być ścięte, a żółtko nadal płynne.
- W rondelku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy ½ łyżeczki płatków chilli, czosnek granulowany oraz szczyptę soli.
- Wskazane składniki podgrzewamy do momentu, w którym masło nabierze brązowego koloru i zacznie wydzielać delikatny aromat orzechów.
- Kiedy wszystkie składowe jajek po turecku mamy już gotowe, możemy przejść do serwowania dania. Zaczynamy od wyłożenia porcji jogurtu greckiego na talerz, na to układamy jajka w koszulkach i polewamy całość palonym masłem.
- Na koniec posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem i odrobiną suszonych płatków chilli, a obok wykładamy chrupiące pieczywo. Smacznego!
Śniadaniowy wrap z jajecznicą
Jeśli nie możemy już patrzeć na kanapki, a wizja tradycyjnej jajecznicy również nas nie przekonuje, wypróbujmy ciekawe podejście do śniadaniowego klasyka. Smakowitym pomysłem będzie połączenie jajek z warzywami, a następnie zamknięcie powstałego nadzienia w placku tortilli. Co ważne, przepis możemy swobodnie wzbogacać o ulubione składniki. Wrap z jajecznicą nie tylko syci na długo, ale także nadaje się do zabrania na wynos.
Składniki na śniadaniowy wrap z jajecznicą
- 2 jajka
- 1 placek tortilli (pszennej lub pełnoziarnistej)
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- 1 garść rukoli
- 2 g oleju rzepakowego
- do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie śniadaniowego wrapa z jajecznicą
- Paprykę myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy z łupiny, a następnie drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy.
- Kiedy warzywa zmiękną, na patelnię wbijamy jajka i mieszamy do momentu uzyskania jajecznicy o ulubionej konsystencji.
- Na talerzu układamy placek tortilli, na środku umieszczamy jajecznicę z cebulą i papryką, a wierzch dekorujemy garścią rukoli.
- Tortillę z jajecznicą zwijamy do postaci wrapa i podgrzewamy w opiekaczu lub na patelni przez ok. 1 minutę z każdej strony.
- Gotowego wrapa z jajecznicą możemy zaserwować w całości lub przekroić na pół, by łatwiej można go było zjeść. Smacznego!
Tosty francuskie na słodko
Wykwintnie brzmiąca nazwa dania, to nic innego, jak pieczywo zanurzone w jajku i usmażone na patelni. To dobry patent na niemarnowanie starszego pieczywa oraz idealna opcja dla zwolenników słodkich śniadań. W przepisie możemy wykorzystać zwykły chleb lub wypiek przeznaczony do tostera, ale zdecydowanie najlepiej smakuje tu lekko słodka chałka.
Składniki na tosty francuskie
- 1 jajko
- 30 ml mleka
- 140 g chałki
- 150 g twarożku grani
- 3 g oleju roślinnego
- 3 g masła
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika
- maliny, borówki lub inne sezonowe owoce
Przygotowanie tostów francuskich
- Do miski wbijamy jedno jajko, dolewamy porcję mleka, wsypujemy erytrytol oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- Na tym etapie opcjonalnie możemy dodać także trochę cukru z wanilią lub esencji waniliowej. Chałkę kroimy w kromki i każdą z nich dokładnie moczymy w powstałej miksturze.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło. Kiedy zacznie skwierczeć, układamy kromki chałki i smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Gotowe tosty francuskie układamy na talerzu, rozsmarowujemy na nich twarożek grani oraz obficie dekorujemy malinami, borówkami czy innymi sezonowymi owocami.
- Przed zjedzeniem danie możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
Sprawdź również: