Sylwestrowe dania na ciepło. TOP 5 propozycji, które zachwycą gości. Będą prosić o dokładkę
Sylwester już niebawem. Jeśli masz w planach organizację domówki lub po prostu uroczystej kolacji, to ostatni moment, żeby zdecydować o menu. Oto kilka wyjątkowych propozycji sylwestrowych dań, którymi zrobisz wrażenie na swoich gościach.
Sylwestrowe dania na ciepło: Miso ramen z kurczakiem
Sposób przygotowania:
- Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.
- Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty.
- Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.
- Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.
Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.
Polecamy także: Sylwestrowe sałatki. Proste i smaczne
Sylwestrowe dania na ciepło: zupa meksykańska
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiamy w misce ręcznie.
- Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju.
- Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.
- W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy.
- Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek.
- Ostrożnie dokładamy pulpety.
- Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut.
- Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem.
Sylwestrowe dania na ciepło: bouef strogonow
Sposób przygotowania:
- Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski.
- Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle.
- Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu.
- Dodaj mięso, smaż razem chwilę.
- Oprósz mąką, zasmaż.
- Zalej bulionem. Duś 30 minut.
- Ogórki pokrój na kawałeczki.
- Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut.
- Pod koniec duszenia wlej śmietanę.
- Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Sylwestrowe dania na ciepło: zraziki z parówką
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów.
- Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij.
- Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki.
- Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek.
- Cebulę obierz, drobniutko posiekaj.
- Zeszklij na 1 łyżce masła.
- Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę.
- Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa.
- Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju.
- Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron.
- Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.
Sylwestrowe dania na ciepło: skrzydełka na ostro
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i osusz.
- W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, cukier, miód, sos sojowy, chilli lub ostrą paprykę i wyciśnięty czosnek.
- Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na trzy godziny.
- Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180.