Ziemniaki w wydaniu luksusowym – placki po zbójnicku z gulaszem

Doskonałe połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z parującym gulaszem na bazie mięsa i warzyw, to apetyczna propozycja na nadchodzącą jesień. Danie nie tylko pobudza kubki smakowe, ale dodatkowo rozgrzewa żołądek i syci na długo. Jak przygotować wyborne placki po zbójnicku w domowej kuchni? Sprawdź teraz.

Placki po zbójnicku - jak je przygotować?
Placki po zbójnicku - jak je przygotować?123RF/PICSEL

Placki po zbójnicku - skąd się wywodzą?

Każda gospodyni może poszczycić się własną wersją pysznie chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych. Właśnie to danie uważa się za jedno z najprostszych w kuchni polskiej, dlatego też wiele osób stawiających pierwsze kroki w kulinariach zaczyna swoją przygodę od nich.

Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się placki po węgiersku, podawane w towarzystwie gulaszu oraz dużej ilości papryki. Często w odniesieniu do nich stosuje się nazwę - placki po zbójnicku, jednak po bliższym przyjrzeniu się zauważymy, że ta wersja wywodzi się z kuchni góralskiej. Od węgierskiego dania odróżnia je dodatek sera oraz boczku.

Produkty niezbędne do sycącego obiadu

Składniki na placki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz oraz majeranek do smaku

Składniki na gulasz:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 150 g boczku w plastrach
  • 1 duża cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku

Dodatki:

  • olej roślinny
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • tarty żółty ser
  • posiekana natka pietruszki

Komponowanie dania krok po kroku

  • Gulasz
  1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia, a na osobnej patelni podgrzewamy boczek.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dorzucamy do garnka i smażymy przez 5-6 minut.
  4. Pieczarki kroimy w połówki lub ćwiartki, paprykę w paski, marchewkę w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do mięsa oraz cebuli.
  5. Składniki podgrzewamy przez 10 minut, a po upływie wyznaczonego czasu dolewamy 750 ml wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
  6. W misce mieszamy mąkę pszenną z 1/3 szklanki wody, a następnie dodajemy do gulaszu i zagotowujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.
  • Placki
  1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy, a następnie ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach.
  2. Masę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej, a następnie wlewamy porcję ciasta o grubości ok. 1 cm. Każdy placek smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • Podawanie placków po zbójnicku
  1. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na talerz, obficie polewamy gulaszem i składamy na pół.
  2. Na każdy placek kładziemy dodatki: podsmażony plaster boczku, posypujemy startym żółtym serem, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas