Ziemniaki w wydaniu luksusowym – placki po zbójnicku z gulaszem

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
136
Udostępnij
Placki po zbójnicku - jak je przygotować?
Placki po zbójnicku - jak je przygotować?123RF/PICSEL

Placki po zbójnicku - skąd się wywodzą?

Zobacz również:

    Produkty niezbędne do sycącego obiadu

    • 6 dużych ziemniaków
    • 1 średnie jajko
    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1 mała cebula
    • sól, pieprz oraz majeranek do smaku
    • 500 g łopatki wieprzowej
    • 150 g boczku w plastrach
    • 1 duża cebula
    • ½ czerwonej papryki
    • 1 marchewka
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 5 dużych pieczarek
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
    • olej roślinny
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany
    • tarty żółty ser
    • posiekana natka pietruszki

    Komponowanie dania krok po kroku

    • Gulasz
    1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    2. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia, a na osobnej patelni podgrzewamy boczek.
    3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dorzucamy do garnka i smażymy przez 5-6 minut.
    4. Pieczarki kroimy w połówki lub ćwiartki, paprykę w paski, marchewkę w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do mięsa oraz cebuli.
    5. Składniki podgrzewamy przez 10 minut, a po upływie wyznaczonego czasu dolewamy 750 ml wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
    6. W misce mieszamy mąkę pszenną z 1/3 szklanki wody, a następnie dodajemy do gulaszu i zagotowujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.
    • Placki
    1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy, a następnie ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach.
    2. Masę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
    3. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej, a następnie wlewamy porcję ciasta o grubości ok. 1 cm. Każdy placek smażymy z obu stron do zrumienienia.
    • Podawanie placków po zbójnicku
    1. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na talerz, obficie polewamy gulaszem i składamy na pół.
    2. Na każdy placek kładziemy dodatki: podsmażony plaster boczku, posypujemy startym żółtym serem, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki.
    Przejdź na