Ziemniaki w wydaniu luksusowym – placki po zbójnicku z gulaszem
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Doskonałe połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z parującym gulaszem na bazie mięsa i warzyw, to apetyczna propozycja na nadchodzącą jesień. Danie nie tylko pobudza kubki smakowe, ale dodatkowo rozgrzewa żołądek i syci na długo. Jak przygotować wyborne placki po zbójnicku w domowej kuchni? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Placki po zbójnicku - skąd się wywodzą?
Każda gospodyni może poszczycić się własną wersją pysznie chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych. Właśnie to danie uważa się za jedno z najprostszych w kuchni polskiej, dlatego też wiele osób stawiających pierwsze kroki w kulinariach zaczyna swoją przygodę od nich.
Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się placki po węgiersku, podawane w towarzystwie gulaszu oraz dużej ilości papryki. Często w odniesieniu do nich stosuje się nazwę - placki po zbójnicku, jednak po bliższym przyjrzeniu się zauważymy, że ta wersja wywodzi się z kuchni góralskiej. Od węgierskiego dania odróżnia je dodatek sera oraz boczku.
Produkty niezbędne do sycącego obiadu
Składniki na placki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz oraz majeranek do smaku
Składniki na gulasz:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 150 g boczku w plastrach
- 1 duża cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
Dodatki:
- olej roślinny
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- tarty żółty ser
- posiekana natka pietruszki
Komponowanie dania krok po kroku
- Gulasz
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia, a na osobnej patelni podgrzewamy boczek.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dorzucamy do garnka i smażymy przez 5-6 minut.
- Pieczarki kroimy w połówki lub ćwiartki, paprykę w paski, marchewkę w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do mięsa oraz cebuli.
- Składniki podgrzewamy przez 10 minut, a po upływie wyznaczonego czasu dolewamy 750 ml wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
- W misce mieszamy mąkę pszenną z 1/3 szklanki wody, a następnie dodajemy do gulaszu i zagotowujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.
- Placki
- Ziemniaki oraz cebulę obieramy, a następnie ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach.
- Masę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
- Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej, a następnie wlewamy porcję ciasta o grubości ok. 1 cm. Każdy placek smażymy z obu stron do zrumienienia.
- Podawanie placków po zbójnicku
- Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na talerz, obficie polewamy gulaszem i składamy na pół.
- Na każdy placek kładziemy dodatki: podsmażony plaster boczku, posypujemy startym żółtym serem, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź również: