Doskonale smakują z purée i żurawiną. Alternatywa dla mielonych

Jak przygotować pulpety z żurawiną?
Jak przygotować pulpety z żurawiną?123RF/PICSEL

Jakie mięso do pulpetów?

Zobacz również:

    Pulpety mielone z dodatkiem żurawiny - produkty

    Pulpety smażymy z każdej strony na patelni
    Pulpety smażymy z każdej strony na patelni 123RF/PICSEL
    • 0,5 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
    • 1 jajko
    • 3 ząbki czosnku
    • 1,2 l bulionu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • żurawina w słoiczku
    • sól
    • pieprz
    • kminek
    • czosnek granulowany
    • zioła prowansalskie
    • olej roślinny

    Wyborne pulpeciki - przepis

    1. Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy wymienione przyprawy i wbijamy jajko.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Smażymy z każdej strony na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
    3. Kiedy pulpety się zarumienią, zalewamy je 2 szklankami bulionu, zabezpieczamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.
    4. Pozostałą część bulionu mieszamy z dwiema łyżkami mąki, łączymy do momentu całkowitego rozpuszczenia się grudek i wlewamy na patelnię z klopsami.
    5. Danie podgrzewamy jeszcze przez 5-8 minut i wykładamy na talerz, dekorując kilkoma łyżkami żurawiny ze słoiczka. Smacznego!
    Jak zrobić pulpety po koreańsku?Interia KulinariaInteria Kulinaria