Doskonale smakują z purée i żurawiną. Alternatywa dla mielonych
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jedni je uwielbiają, inni raczej wolą omijać szerokim łukiem. Parujące pulpety w towarzystwie ziemniaków i sosu to dla wielu osób przypomnienie smaku dzieciństwa. Mogą wywoływać pozytywne lub mniej przyjemne wspomnienia. Przedstawicielom pierwszej grupy, którym znudziło się tradycyjne wydanie pulpetów, m.in. w sosie koperkowym, polecamy przepis na kuleczki mięsne z dodatkiem wybornej żurawiny.
Spis treści:
Jakie mięso do pulpetów?
Sekretem soczystych i pełnych smaku pulpetów jest wybór dość tłustego mięsa. To właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku, który dodatkowo podbija dodane do potrawy przyprawy lub zioła. Znawcy kuchni doradzają, by podczas wizyty w sklepie mięsnym wybrać wieprzowinę lub wołowinę.
Dobrym rozwiązaniem będzie także pomieszanie obu rodzajów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by smaczne pulpety przygotować na bazie mięsa drobiowego. Zaleca się, by zmielić je z całą skórką, która delikatnie natłuści dość suchą strukturę. Alternatywnie warto wzbogacić masę na pulpety drobiowe odrobiną smalcu.
Pulpety mielone z dodatkiem żurawiny - produkty
Delikatne, miękkie i bez trudu rozpływające się w ustach kuleczki na bazie mięsa i licznych przypraw. Pulpety to doskonała alternatywa dla często podawanych kotletów mielonych. Dodatek słodko-kwaśnej żurawiny nadaje im ciekawego charakteru. Taka propozycja obiadowa posmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
Składniki na pulpety:
- 0,5 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1,2 l bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
- żurawina w słoiczku
- sól
- pieprz
- kminek
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- olej roślinny
Sprawdź: Pulpety w sosie pomidorowym
Wyborne pulpeciki - przepis
- Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy wymienione przyprawy i wbijamy jajko.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Smażymy z każdej strony na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
- Kiedy pulpety się zarumienią, zalewamy je 2 szklankami bulionu, zabezpieczamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.
- Pozostałą część bulionu mieszamy z dwiema łyżkami mąki, łączymy do momentu całkowitego rozpuszczenia się grudek i wlewamy na patelnię z klopsami.
- Danie podgrzewamy jeszcze przez 5-8 minut i wykładamy na talerz, dekorując kilkoma łyżkami żurawiny ze słoiczka. Smacznego!
Sprawdź również: