Szaszłyki w trzech wyjątkowych wersjach
Oto smakowite propozycje dla wszystkich, którzy lubią powiew nowości w swoim menu. Spróbuj szaszłyków z naszych przepisów, a gwarantujemy, że szybko urzekną cię smakiem.
Kąski w zalewie z cytryną i oregano
Sposób przygotowania:
1. Wykałaczki mocz 2-3 godziny w zimnej wodzie. Czosnek obierz, drobno pokrój. Oregano opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Przygotuj marynatę: skórkę i sok z cytryny wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, połową czosnku i całym oregano.
2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miseczki. Polej marynatą i włóż pod przykryciem do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
3. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek. Cebulę obierz, posiekaj i wraz z pozostałym czosnkiem podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj pomidory. Duś 20-30 minut. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz słodką i ostrą papryką.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Zamarynowane kąski lekko osusz, nabij na wykałaczki. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu obracaj. Podawaj z sosem pomidorowym.
Dobre rady kucharza
Podczas pieczenia szaszłyki zbytnio się rumienią? Przykryj je folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry, bo działa jak lustro, tzn. odbija ciepło).
Mięso sprawnie pokroisz na równe kawałki bardzo ostrym nożem. Jeśli nóż jest zbyt tępy, naostrzysz go łatwo, pocierając ostrzem o porcelanowy kubek. Nóż ostrz o spód kubka, gdzie porcelana nie jest pokryta szkliwem.
Wegetariańskie szaszłyki z ziemniaczkami
Sposób przygotowania:
1. Odetnij 16 plastrów cukinii, owiń nimi ziemniaki. Resztę cukinii, pieczarki i obrane cebule pokrój na kawałki. Pomidorki umyj. Kolby potnij w plastry. Składniki nabij na szpadki. Czosnek obierz, posiekaj.
2. Połącz oliwę, ocet, sos i sok. Dodaj czosnek, imbir, zioła, sól i pieprz. Polej szaszłyki. Marynuj 1 godzinę. Grilluj 10 minut. Serwuj z sosem jogurtowym.
Śliwkowe szaszłyki z polędwiczek
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyść, umyj, oprósz solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki i drobno je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem i śliwowicą. Natrzyj tym polędwiczki. Posmaruj je musztardą. Posyp rozmarynem. Odstaw na 1 godzinę.
2. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Polędwiczki potnij na kawałki. Na długie patyczki ponabijaj kawałeczki mięsa oraz połówki śliwek. Szaszłyki ułóż na patelni grillowej. Smaż 10-15 minut, od czasu do czasu obracając.
Dobra rada kucharza
Poza sezonem świeże śliwki zastąp suszonymi. Najlepsze będą podwędzane śliwki węgierki (bez pestek).