Szaszłyki w trzech wyjątkowych wersjach

Smakowite szaszłyki  w zalewie z cytryną i oregano
Smakowite szaszłyki w zalewie z cytryną i oregano 123RF/PICSEL

Kąski w zalewie z cytryną i oregano

Składniki

- podstawowe:

  • 80 dag filetów z piersi
  • kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 12 dojrzałych pomidorów
  • 8-10 gałązek oregano
  • 1 cytryna

- przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • cynamon
8 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Wegetariańskie szaszłyki z ziemniaczkami
Wegetariańskie szaszłyki z ziemniaczkami123RF/PICSEL

Wegetariańskie szaszłyki z ziemniaczkami

Składniki

- podstawowe:

  • 16 ugotowanych ziemniaczków
  • 2 małe cukinie
  • 16 pomidorków
  • 2 kolby kukurydzy (ugotowane)

- przyprawy i dodatki:

  • 2 czerwone cebule
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżki octu ryżowego, soku z cytryny i sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy
  • suszone zioła (rozmaryn, tymianek, natka)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • po dużej szczypcie soli i pieprzu
8 porcji

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z polędwiczek z dodatkiem śliwek
Szaszłyki z polędwiczek z dodatkiem śliwek123RF/PICSEL

Śliwkowe szaszłyki z polędwiczek

Składniki

- podstawowe:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 16 sporych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oleju

- przyprawy i dodatki:

  • 50 ml śliwowicy
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
8 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?