Szparagi w beszamelu
Zasmakuj w legendarnym sosie.
Przygotowanie szparagów
Szparagi myjemy pod zimną wodą i obieramy. Najlepiej do tego wykorzystać nóż do warzyw (taki, jakim strugamy ziemniaki). Warzywa obieramy dokładnie od połowy w dół. Tak przygotowane szparagi wiążemy w dwa, trzy pęczki. Do garnka z wodą wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy łyżkę masła, sól i odrobinę cukru. Warzywa wrzucamy na dziesięć minut do gotującej się wody. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Szparagi wyjmujemy na sito i "hartujemy" lodem bądź zimną wodą. Końcówki odcinamy nożem.
Sos beszamelowy
Do garnka wrzucamy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się roztopi, dodajemy mąkę i mieszamy. Całość zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy. Na końcu przyprawiamy solą, cukrem i gałką muszkatołową. Szparagi układamy jeden przy drugim w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Warzywa zalewamy sosem beszamelowym. Można też dodać utarty ser i szynkę. Całość zapiekamy w temperaturze około 170 stopni. Potrawa jest gotowa wtedy, gdy jej wierzch lekko się zarumieni.