Reklama

Reklama

Szparagi w cieście francuskim

Maj to miesiąc szparagów. Eleganckie warzywo tak samo sprawdzi się podane na wykwintnej kolacji, jak na niezobowiązującym party. Koperty z zapiekanym serem są bardzo proste.

Składniki

  • dwa pęczki świeżych zielonych szparagów
  • ciasto francuskie mrożone
  • ser żółty
  • czarny sezam albo czarnuszka
  • gęsta śmietana
  • czosnek

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i na kilka chwil wrzucić do osolonego wrzątku.

Reklama

Zetrzeć ser na grubych oczkach, śmietanę wymieszać z dwoma ząbkami sprasowanego czosnku i opcjonalnie z pieprzem. 

Ciasto rozmrozić, rozwałkować, pociąć w romby. Smarować śmietaną, układać na niej 2-3 łodygi podgotowanych szparagów i posypywać gęsto żółtym serem, następnie składać w kopertę. Gotowe romby warto smarować z zewnątrz kurzym białkiem (zapieczone ciasto francuskie dzięki temu smakowicie lśni) i obsypać czarnuszką lub sezamem.

Piec w 180 stopniach do zrumienienia kopert. Podawać na zimno.

***

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: szparagi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje