Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim to doskonała propozycja obiadowa. Szparagi to eleganckie warzywo, które tak samo sprawdzi się podane na wykwintnej kolacji, jak na niezobowiązującym party. Koperty z zapiekanym serem są bardzo proste. Nasz przepis na szparagi w cieście francuskim jest bardzo prosty.
Szparagi w cieście francuskim - przygotowanie
1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i na kilka chwil wrzucić do osolonego wrzątku.
2. Zetrzeć ser na grubych oczkach, śmietanę wymieszać z dwoma ząbkami sprasowanego czosnku i opcjonalnie z pieprzem.
3. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, pociąć w romby. Smarować śmietaną, układać na niej 2-3 łodygi podgotowanych szparagów i posypywać gęsto żółtym serem, następnie składać w kopertę. Gotowe romby warto smarować z zewnątrz kurzym białkiem (zapieczone ciasto francuskie dzięki temu smakowicie lśni) i obsypać czarnuszką lub sezamem.
4. Piec w 180 stopniach do zrumienienia kopert. Podawać na zimno.
Sprawdź też inne nasze przepisy na podobne dania:
Zobacz także: