Szpinak w zimowej diecie. Stabilizuje ciśnienie i usprawnia pracę mózgu
Szpinak to warzywo, które ma pozytywny wpływ na pracę serca, a także usprawnia pamięć. W swoim jadłospisie powinny go uwzględnić też osoby cierpiące na nadciśnienie. Można z niego przygotować zdrowe koktajle lub potraktować jako dodatek do sałatek. Dietetycy podkreślają, że ma on duże znaczenie w procesie odchudzania. Dlaczego wato jeść szpinak? Jak go przygotować? Dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści:
Jakie właściwości zdrowotne ma szpinak?
Szpinak jest źródłem witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi. Ponadto ma ona działanie antynowotworowe i wzmacnia układ szkieletowy. Warzywo to jest dobre dla osób mających słaby wzrok. W swoim składzie ma cenną luteinę, która chroni oczy przed kataraktą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Szpinak to ważna pozycja w jadłospisie kobiet ciężarnych. Zawarty w nim kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu.
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie szpinaku zaleca się osobom z nadciśnieniem i problemami z sercem. To dzięki azotanom, czyli związkom poprawiającym przepływ krwi. Rozluźnienie naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i reguluje ciśnienie tętnicze. Niebagatelną rolę odgrywa też potas, który odpowiada za poprawną pracę mięśnia sercowego. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny w przypadku osób zmagających się z arytmią. Choroba ta polega na nieregularnej pracy serca, które wymaga leczenia i odpowiedniej suplementacji.
Wsparcie pracy mózgu
Szpinak jest wskazany w przypadku dużej podatności na stres, który obciąża układ nerwowy. Warzywo to jest źródłem magnezu: pierwiastek ten poprawia pamięć i koncentracje. Jego niedobory mogą objawiać się brakiem energii czy bezsennością. W liściach szpinaku obecna jest też witamina C. Wpływa ona na uwolnienie neuroprzekaźników w mózgu. Oddziaływają one na układ nerwowy i regulują jego pracę. Działania te wzmacnia wapń, który też odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych.
Warzywo na odchudzanie
Liście szpinaku mają działanie antyoksydacyjne i pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn. W warzywie tym obecne są witaminy z grupy B, które przyspieszają przemianę materii. Dzięki temu, osoba przebywająca na diecie, jest w stanie utrzymać swoją wagę. Bardzo ważnym składnikiem są związki o nazwie tylakoidy. Pomagają one w utrzymaniu sytości i zmniejszą łaknienie. To sprawia, że nie sięga się po przekąski między posiłkami. Jak wiadomo, na diecie istotnie jest regularne spożywanie posiłków, w konkretnych odstępach czasowych.
Jak przygotować szpinak?
Szpinak nadaje się do jedzenia w wersji na surowo, ale i ugotowany. Po obróbce termicznej nie traci on swoich właściwości. Warzywo dodaje się do sałatek, kanapek czy koktajli. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na wyborny szpinak:
- Liście szpinaku dokładnie umyj, osusz i przełóż do sitka.
- W średniej wielkości garnku zagotuj wodę i połóż na nim sitko z warzywami.
- Gotuj go w ten sposób przed kwadrans, a następnie zdejmij z naczynia.
Gotowanie na parze uchroni szpinak przed rozgotowaniem. Nie poleca się wrzucania bezpośrednio liści do wody. To może przyczynić się do zbytniego rozmiękczenia warzywa.
Zobacz też: