Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach. Przepis od Ewy Wachowicz
Masz ochotę na szarlotkę? Taką z pachnącą cynamonem, posypaną kruszonką? Nic trudnego. Ewa Wachowicz przedstawia krok po kroku, jak przygotować smaczne ciasto, ale podawane w nietypowy sposób, bo w słoikach.
Oryginalne podana i wyjątkowa w smaku. Szarlotka w słoiku z kruszonką i karmelem to ciekawa propozycja zarówno na niedzielne ciasto do kawy, jak i prezent dla ukochanej osoby. Czasem warto zaskoczyć bliskich takim słodkim prezentem. Słodkim, ale bez dodatku cukru, bo w tej wersji Ewa Wachowicz dodaje ksylitol. - Ma mniej kalorii i nie podnosi tak poziomu cukru we krwi - tłumacz prowadząca program "Ewa Gotuje".
Co jeszcze wyróżnia szarlotkę? Słony karmel. Jabłka w jego towarzystwie smakują wyjątkowo. Przekonajcie się sami! Oto przepis.
Szarlotka z kruszonką w słoiku - składniki
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki
- 80 g ksylitolu
- 100 g masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść rodzynków
- cynamon
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na solony karmel:
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól gruboziarnista lub w płatkach
Polecamy również: Idealne ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz. Kluczowe "zaparzanie"
Przygotowanie szarlotki w słoiku. Przepis Ewy Wachowicz
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj ksylitol i zimne masło. Wysiekaj.
- Dodaj do tego płatki migdałowe i zagnieć.
- Następnie ciasto przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkuj.
- Piecz przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wystudź i pokrusz.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć starte jabłka, dodaj do nich rodzynki i przypraw cynamonem, skrop sokiem z cytryny.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż.
- Na drugiej patelni roztop cukier. Zdejmij z ognia i wlej mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki - bez wody). Dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Gdy wystygnie, dodaj sól.
- Na dno słoiczka wsyp troszkę kruszonki. Nałóż jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieść kruszonkę.
- Gotową szarlotkę w słoiku można udekorować miętą.
Spróbuj również: Karnawałowe słodkości od Ewy Wachowicz. Przygotuj zamiast pączków
Zobacz też, jak zrobić szarlotkę w szklance: