Co dobrego mają w sobie szparagi?
Szparagi kuszą kolorami i przyciągają wzrok nietuzinkowym kształtem. Na polskich talerzach najczęściej pojawiają się zielone, choć bez kłopotu kupimy również białe i fioletowe. Które są najcenniejsze odżywczo? I dlaczego warto włączyć je do diety, zwłaszcza jeśli rzadko spożywamy mięso? Wyjaśniamy!
Nietypowy kształt szparagów zwraca uwagę, ale najważniejszy jest ich smaki i wartości odżywcze. Okazuje się, że intuicyjnie wybierając zielone, sięgamy po najlepszą z możliwych opcji. To one mają najpełniejszy pakiet wartości odżywczych. Zdaniem wielu są też najsmaczniejsze, ale o smakach - jak i o gustach - dyskusja jest bezcelowa.
Wbrew obiegowej opinii, za kolor warzywa nie odpowiada jego odmiana. Szparagi są pędami tego samego gatunku, a różnica kolorystyczna jest efektem sposobu uprawy. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Białe szparagi rosną pod ziemią. Pozbawione światła słonecznego, nie wytwarzają żadnego barwnika. Są twarde, dlatego przed spożyciem konieczne jest ich obieranie, co pozbawia je znacznej części wartości odżywczych.
Są najcenniejsze, bo rosnąc wysoko nad ziemią, karmią się promieniami słońca i barwią na zielono. Świeże są chrupkie i na tyle delikatne, że nie wymagają obierania. Można je zjadać w całości. Nie zdejmując skórki, nie tracimy ukrytych pod nią wartości odżywczych, wśród których na wyróżnienie zasługują cztery składniki mineralne. Zielone szparagi są skarbnicą magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Są więc doskonałym produktem dla wzmocnienia serca i układu kostnego.
Ich wypustki rosną nisko nad ziemią. Fioletowe szparagi wymagają szybkiego zbioru, bo przy dłuższym kontakcie ze światłem słonecznym zaczynają się barwić na zielono. Są najrzadszą spośród trzech wymienionych wersji szparagów, ale nie powinien to być powód do zmartwień. Fioletowe mają bowiem najwięcej cukrów i najmniej błonnika. Z uwagi na wartość odżywczą nie wygrają z zielonymi. Białe też nie mają szans w tej konkurencji.
Skoro już znamy faworyta, warto wziąć go pod lupę. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w szparagach?
Obok już wymienionych czterech składników mineralnych, szparagi są źródłem ważnego dla wzmocnienia odporności selenu. Obfitują też w kwas foliowy - witaminę niezbędną nie tylko dla kobiety ciężarnej i rozwijającego się płodu, ale konieczną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na każdym etapie życia.
Selen w połączeniu z obecną w szparagach witaminą K daje szparagom silne właściwości immunostymulujące i przeciwnowotworowe. To jak dotąd najmniej znana właściwość witaminy K, która słynie głównie z poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych, krzepliwości krwi i mineralizacji kości. Warto docenić również antynowotworowe działanie zarówno witaminy K, jak i selenu, a co za tym idzie - samych szparagów.
Unikatową cechą szparagów jest to, że ich białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, co praktycznie niespotykane w świecie roślin. Są więc doskonałym wyborem nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla wszystkich, którzy ograniczają spożywanie mięsa i innych produktów odzwierzęcych.
Szereg składników odżywczych i bogactwo błonnika dają szparagom liczne właściwości zdrowotne. Wymieńmy najważniejsze. Szparagi:
- usprawniają metabolizm i perystaltykę jelit,
- mają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy,
- przyspieszają usuwanie toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii,
- niwelują zaparcia,
- zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego,
- sprzyjają redukcji poziomu cukru we krwi, są rekomendowane w diecie cukrzycowej,
- pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, są polecane w profilaktyce miażdżycy,
- z uwagi na bogactwo przeciwutleniaczy, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- wpływają na poprawę wydolności systemu immunologicznego, wzmacniają odporność,
- ze względu na zawartość potasu i magnezu, mają korzystny wpływ na pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Nie bez znaczenia jest też tutaj rola błonnika.
Kupując szparagi, sprawdźmy, czy łodyga jest jędrna i twarda, a główki zamknięte. Warto je również powąchać. Świeże szparagi nie powinny wydzielać intensywnego zapachu. Takie będą najsmaczniejsze i najcenniejsze dla zdrowia.
***
Zobacz również:
Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!