Tak robią kapustę na Podhalu. Wigilijny klasyk nie ma sobie równych

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kapusta z grochem pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jak ją przygotować?
Kapusta z grochem pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jak ją przygotować?Jan Graczynski/East NewsEast News

Kapusta z grochem - wigilijny klasyk uwielbiany na Podhalu

Smaczna, ale i zdrowa. Dlaczego warto jeść kapustę z grochem?

Groch warto jeść na diecie i w profilaktyce cukrzycy oraz nowotworów. Produkt ten nie służy osobom chorym na tarczycę
Groch warto jeść na diecie i w profilaktyce cukrzycy oraz nowotworów. Produkt ten nie służy osobom chorym na tarczycę123RF/PICSEL

Przepis na tradycyjną kapustę z grochem. Oto jak ją przygotować

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg łuskanego grochu
  • 2 marchewki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżki oleju
  1. Kapustę opłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej, dodaj kapustę i starte marchewki. Podsmaż przez kilka minut.
  3. Zalej litrem wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Duś na małym ogniu do miękkości.
  4. W osobnym garnku ugotuj groch do momentu, aż zacznie się rozpadać
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor.
  6. Do kapusty dodaj odcedzony groch oraz zrumienioną cebulę. Wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
„Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsatPolsat