Taką zupę pamiętam z dzieciństwa. Jest gęsta i treściwa
Oprac.: Joanna Leśniak
Cudowny aromat i gęsta konsystencja – przepis na kremową zupę z kukurydzy uratuje każdego głodomora, który szuka prostych sposobów na przyrządzenie domowego posiłku. Zupa krem podana z kromką świeżego pieczywa jest na tyle treściwa, że z powodzeniem można serwować ją w porze obiadu lub wykorzystać jako pomysł na ciepłą kolację. Zniknie błyskawicznie do ostatniej chochelki.
Spis treści:
Proste przepisy na zupy to as z kulinarnego rękawa
Codzienne obowiązki i duża liczba spraw do załatwienia niejednokrotnie sprawiają, że trudno jest wygospodarować czas na zrobienie domowego obiadu. Przypadkowe przekąski lub stołowanie się w barach szybkiej obsługi pozwalają szybko zaspokoić głód, ale nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem i smakiem autentycznej kuchni domowej. Prosty przepis na zupę krem z kukurydzy przychodzi z odsieczą.
Przygotowanie porcji dla czterech osób zajmuje zaledwie 25 minut. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć ilość składników i przygotować zupę w większym naczyniu, dzięki czemu wystarczy na dłużej. Zupa krem to królowa dań jednogarnkowych, które pozwalają sprytnie zarządzać czasem spędzanym w kuchni.
To cię zainteresuje: Co na obiad? 7 przepisów na prosty, kolorowy i smaczny obiad na każdy dzień tygodnia
Kremowa zupa z kukurydzy — lista składników
Czasem pewnie każdy miłośnik gotowania ma ochotę na eksperymenty z nietypowymi składnikami. Tym razem jednak skupiamy się na daniu, którego przyrządzenie nie wymaga gonitwy po sklepach z egzotyczną żywnością. Do prostej zupy kukurydzianej potrzebujesz składników, które bez trudu znajdziesz w większości sklepów spożywczych.
Lista zakupów:
- puszka kukurydzy konserwowej (około 400 g),
- 1 łyżka stołowa masła,
- ½ małej cebuli,
- ½ zielonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis na krem z kukurydzy krok po kroku
Pora zakasać rękawy i przejść do gotowania. Do gęstej zupy kukurydzianej będziesz wracać często ze względu na jej prostotę i szybkość przygotowania.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni z masłem.
- Umyj i osusz paprykę. Przekrój ją na pół, usuń nasiona i jasne zgrubienia. Warzywo również pokrój drobno.
- Kukurydzę przepłucz z zalewy, odcedź i dorzuć do cebuli. Chwilę podsmażaj.
- Przełóż je do garnka, dodaj paprykę i zalej wodą - warzywa powinny być całkowicie zanurzone.
- Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a gdy warzywa zmiękną, zmiksuj je na gładką masę.
- Ponownie zagotuj, często mieszając. Zupa od razu nadaje się do podania. Smacznego!
Jak urozmaicić smak kremu z kukurydzy?
Podstawowa receptura posiada pewien ogromny atut... Można ją dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj posiekaną papryczkę chili. Nie jesteś fanem ostrej kuchni? Słodka sproszkowana papryka nada jej wyrazu bez ekstremalnych doznań.
Zupa kukurydziana kapitalnie smakuje z kromką świeżego pieczywa lub chrupiącymi grzankami. Posypanie jej czarnuszką przed podaniem sprawi, że zyska nie tylko bardziej zdecydowany smak, ale też oryginalny wygląd.
Polecamy: