Taką zupę pamiętam z dzieciństwa. Jest gęsta i treściwa

Apetyczna zupa kukurydziana - zrobisz ją w kilka chwil
Apetyczna zupa kukurydziana - zrobisz ją w kilka chwil123RF/PICSEL

Proste przepisy na zupy to as z kulinarnego rękawa

Gotowanie smacznych dań nie musi być trudne
Gotowanie smacznych dań nie musi być trudne123RF/PICSEL

Kremowa zupa z kukurydzy — lista składników

  • puszka kukurydzy konserwowej (około 400 g),
  • 1 łyżka stołowa masła,
  • ½ małej cebuli,
  • ½ zielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.
Takie pierwsze danie oczaruje domowników i gości
Takie pierwsze danie oczaruje domowników i gości123RF/PICSEL

Przepis na krem z kukurydzy krok po kroku

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni z masłem.
  • Umyj i osusz paprykę. Przekrój ją na pół, usuń nasiona i jasne zgrubienia. Warzywo również pokrój drobno.
  • Kukurydzę przepłucz z zalewy, odcedź i dorzuć do cebuli. Chwilę podsmażaj.
  • Przełóż je do garnka, dodaj paprykę i zalej wodą - warzywa powinny być całkowicie zanurzone.
  • Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a gdy warzywa zmiękną, zmiksuj je na gładką masę.
  • Ponownie zagotuj, często mieszając. Zupa od razu nadaje się do podania. Smacznego!

Jak urozmaicić smak kremu z kukurydzy?

Przepis na kukurydziane kotletyInteria KulinariaInteria Kulinaria