Takiego smalcu nie jedliście. Wymieniamy składniki i jest przepysznie!

Szukasz alternatywy dla sera żółtego i wędliny? A może ograniczasz produkty odzwierzęce i szukasz zamiennika dla pysznego smalczyku ze skwarkami. Ten smakuje niemal identycznie, a jest dużo zdrowszy. Spróbuj koniecznie!

Smalec - świetne smarowidło do chleba
Smalec - świetne smarowidło do chleba123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzić, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju roślinnym. Dodać do niej sól i pieprz.

Do usmażonej cebuli dodać fasolę i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub rozdrobnić blenderem.

W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy po fasoli gdyby pasta wyszła za sucha. W razie konieczności doprawić jeszcze, przełożyć do miseczki i udekorować natką pietruszki.

Wypróbuj też inne przepisy:

„Ewa gotuje”: Krem z pieczonych pieczarekPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas