Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Co wyjdzie z połączenia kruchego i rozpływającego się w ustach ciasta, gęstego i kremowego budyniu oraz aromatycznych jabłek? Przepis na tartę z jabłkami i budyniem, czyli doskonałą przekąskę i deser, który podbija serca wielbicieli słodkiego. Podpowiadamy, jak szybko ją przygotować.

Jak przygotować kruchą tartę z budyniem i jabłkami?
Jak przygotować kruchą tartę z budyniem i jabłkami?123RF/PICSEL

Tarta - co to za ciasto?

Podawana na słodko lub wytrawnie, tarta to przykład uniwersalnej potrawy, która wybitnie smakuje nie tylko z owocami i warzywami, ale także sosem i mięsem. To nic innego jak idealnie kruchy spód, którego środek wypełnia się ulubionym nadzieniem. Od innych wypieków odróżnia ją brak tak pożądanej puszystości. Zamiast tego na talerzu króluje solidna i chrupiąca konsystencja.

Początkowo tart zupełnie nie utożsamiano z deserowym charakterem. Na dworskich stołach królowały wypieki pełne soczystego mięsa. Dopiero upływ czasu sprawił, że doceniono także wydanie z kremem, warstwą świeżych owoców i galaretką. To deser całoroczny, do którego z powodzeniem wykorzystamy owoce dostępne w sklepach. Za jedno z ciekawszych połączeń uważa się duet budyniu waniliowego i jabłek zanurzonych w syropie cukrowym.

Krucha tarta z jabłkami i budyniem

Ochota na słodką przekąskę pojawia się niespodziewanie i nie pozwala skupić się na niczym innym. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami sklepowych deserów, w prosty i szybki sposób możemy wyczarować coś w domu. Idealną opcją na poskromienie apetytu jest krucha tarta z dużą ilością budyniu oraz jabłek. Nie tylko znakomicie się prezentuje, ale także roztacza przyjemny aromat i sprawia, że ślinka sama napływa do ust.

Za jedno z ciekawszych połączeń uważa się duet budyniu waniliowego i jabłek zanurzonych w syropie cukrowym
Za jedno z ciekawszych połączeń uważa się duet budyniu waniliowego i jabłek zanurzonych w syropie cukrowym123RF/PICSEL

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na budyń

  • 750 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 32 g cukru z wanilią
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko

Dodatkowo

  • 800 g jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta cynamonu

Jak się robi tartę z jabłkami? Przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko.
  2. Składniki siekamy nożem lub rozdrabniamy dłońmi, a następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Kruche ciasto owijamy w przezroczystą folię spożywczą, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 30 minut. W międzyczasie formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem.
  4. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dokładnie wylepiając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
  5. Jak zrobić krem budyniowy do tarty?  Do garnka wlewamy 500 ml mleka i zagotowujemy na małym ogniu.
  6. W osobnej miseczce łączymy ze sobą pozostałe mleko, cukier zwykły i waniliowy, budyń w proszku żółtka i jajko. Wymieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka.
  7. Zawartość garnka podgrzewamy cały czas mieszając. Początkowo mogą pojawić się grudki, jednak po kilku minutach budyń nabierze idealnie kremowej konsystencji.
  8. Tak przygotowany gęsty budyń pozostawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia, a następnie przekładamy na kruchy spód.
  9. Do niewielkiej miski wlewamy wrzątek, dodajemy sok z cytryny, cynamon, mąkę ziemniaczaną i cukier. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy pokrojone w cienkie plastry jabłka, a po chwili wyciągamy z niej owoce.
  10. Plasterki jabłek układamy na warstwie budyniu w różyczki lub inne fantazyjne wzory. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
  11. Upieczoną tartę z budyniem i jabłkami wyciągamy na kratkę. Kiedy całkowicie wytraci temperaturę, posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Tarta z gruszkamiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas