Te miniszarlotki podbiły serca domowników. Jabłka już się nie marnują

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Miniszarlotki przygotujesz w kilka chwil, domownicy będą zachwyceni
Miniszarlotki przygotujesz w kilka chwil, domownicy będą zachwyceniCanva ProINTERIA.PL

Nigdy nie wyrzucaj starych jabłek

Zobacz również:

Miniszarlotki w formie babeczek - przepis

Składniki

  • pół szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 125 ml roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • półtorej szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • 2 jabłka (lub 3-4 jeśli są małe)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
30 min
3-4
Muffinki z kawałkami jabłek w białych papilotkach ustawione w blaszce do pieczenia oraz na ciemnym stole, obok leżą czerwone jabłka.
Muffiny jabłkowe to kwintesencja szarlotki w wygodnej formieCanva ProINTERIA.PL
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • Do miski wlać: jogurt, jajka i roztopione masło lub olej roślinny.
  • Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, wymieszać.
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne.
  • Pokroić w małą kostkę i wymieszać z cynamonem.
  • Przygotowane jabłka dodać do miski z mąką i wymieszać.
  • Do mąki z jabłkami dodać składniki mokre z drugiej miski i delikatnie oraz powoli wymieszać łyżką.
  • Mieszamy jak najkrócej, byle mąka połączyła się z mokrymi składnikami.
  • Ciasto wyłożyć do foremek.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  • Można polać lukrem, ale nie trzeba.

Jesienny rarytas

Kosz wiklinowy wypełniony świeżymi jabłkami z zielonymi liśćmi, ustawiony na drewnianym stole. Obok kosza jedno jabłko leży osobno.
Jesienią jabłka są najlepszeCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Lotniskowe procedury. Jedno słowo może kosztować cię podróżINTERIA.PL