Te pierniczki możesz śmiało zajadać, nawet będąc na diecie. Pyszne i zdrowe

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pyszne fit pierniczki - możesz zajadać nawet na diecie
Pyszne fit pierniczki - możesz zajadać nawet na diecie123RF/PICSEL

Świąteczny wypiek dla łasuchów na diecie

Zobacz również:

Zdrowa wersja pierniczków świątecznych - przepis

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej z różnych ziaren
  • 1 jajko
  • 200 g miodu
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu (zamienniki cukru)
  • 25 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
Pierniczki świąteczne można udekorować lub, jeśli chcemy unikać cukru, zjeść je bez lukru
Pierniczki świąteczne można udekorować lub, jeśli chcemy unikać cukru, zjeść je bez lukruCanvaProINTERIA.PL
  1. Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy do roztopienia się.
  2. Dodajemy ksylitol, przyprawę do pierników i masło i mieszamy, podgrzewając. Zostawiamy, by lekko przestygło.
  3. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy jajko.
  4. Do miski z mąką dodajemy przestudzoną mieszaninę miodową.
  5. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
  6. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  7. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 - 1 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
  8. Wykrawamy kształty foremkami.
  9. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy niewielkie odstępy. 
  10. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut
„Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsatPolsat