Te zapiekane ziemniaki to hit! Najsmaczniejsze
Zapiekane ziemniaki z nadzieniem z boczku i cebuli to wyjątkowo proste danie. Wystarczy niewiele tanich składników, żeby wyczarować szybką i smaczną kolację lub obiad. Zapiekane ziemniaki pokochają dzieci i dorośli!
Sposób wykonania:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i przekrój je na połowy. Wyciągnij delikatnie łyżeczką większą część środka ziemniaka, przełóż do miski i rozgnieć.
Cebulę i boczek pokrój na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż na niej cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj do miski z ziemniakami.
Następ nie na rozgrzaną patelnię po cebuli dodaj boczek, smaż aż się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodaj do miski z ziemniakami i cebulą.
Dodaj większość sera, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj farsz i przełóż do wydrążonych ziemniaków. Posyp resztą sera. Przełóż nadziane ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piecz zapiekane ziemniaki z boczkiem w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut aż ser się nie rozpuści i przyrumieni.
Sprawdź też inny przepis na zapiekane ziemniaki
Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, zainteresuje cię zapiekanka ziemniaczana
Sprawdź też przepis na zapiekane ziemniaki w śmietanie
* * *
Zobacz więcej: