Te zapiekane ziemniaki to hit! Najsmaczniejsze
Zapiekane ziemniaki z nadzieniem z boczku i cebuli to wyjątkowo proste danie. Wystarczy niewiele tanich składników, żeby wyczarować szybką i smaczną kolację lub obiad. Zapiekane ziemniaki pokochają dzieci i dorośli!

Składniki
- 3-4 duże ziemniaki
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- cebula
- garść tartego żółtego sera
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób wykonania:Ugotuj ziemniaki w mundurkach i przekrój je na połowy. Wyciągnij delikatnie łyżeczką większą część środka ziemniaka, przełóż do miski i rozgnieć.Cebulę i boczek pokrój na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż na niej cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj do miski z ziemniakami. Następ nie na rozgrzaną patelnię po cebuli dodaj boczek, smaż aż się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodaj do miski z ziemniakami i cebulą. Dodaj większość sera, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj farsz i przełóż do wydrążonych ziemniaków. Posyp resztą sera. Przełóż nadziane ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piecz zapiekane ziemniaki z boczkiem w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut aż ser się nie rozpuści i przyrumieni.Sprawdź też inny przepis na zapiekane ziemniakiJeśli potrzebujesz więcej inspiracji, zainteresuje cię zapiekanka ziemniaczana
Sprawdź też przepis na zapiekane ziemniaki w śmietanie* * *Zobacz więcej: