Reklama

Reklama

Te zapiekane ziemniaki to hit! Najsmaczniejsze

Zapiekane ziemniaki z nadzieniem z boczku i cebuli to wyjątkowo proste danie. Wystarczy niewiele tanich składników, żeby wyczarować szybką i smaczną kolację lub obiad. Zapiekane ziemniaki pokochają dzieci i dorośli!

Składniki

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • cebula
  • garść tartego żółtego sera
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i przekrój je na połowy. Wyciągnij delikatnie łyżeczką większą część środka ziemniaka, przełóż do miski i rozgnieć.

Cebulę i boczek pokrój na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż na niej cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj do miski z ziemniakami. 

Następ nie na rozgrzaną patelnię po cebuli dodaj boczek, smaż aż się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodaj do miski z ziemniakami i cebulą. 

Dodaj większość sera, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj farsz i przełóż do wydrążonych ziemniaków. Posyp resztą sera. Przełóż nadziane ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piecz zapiekane ziemniaki z boczkiem w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut aż ser się nie rozpuści i przyrumieni.

Sprawdź też inny przepis na zapiekane ziemniaki

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, zainteresuje cię zapiekanka ziemniaczana

Reklama

Sprawdź też przepis na zapiekane ziemniaki w śmietanie

* * *

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje