Ten napój jest na wagę złota. Pij jak najczęściej
Kefir to zdrowy i wciąż zbyt mało doceniany produkt spożywczy. Jest zdecydowanie lepszym wyborem aniżeli słodzone cukrem owocowe jogurty. Działa zbawiennie na jelita, wzmacnia odporność i dostarcza organizmowi wielu dobroczynnych składników, poprawiając tym samym jego funkcjonowanie. Jak wykorzystać kefir w kuchni? Podpowiadamy.

Spis treści:
- Dlaczego warto jeść kefir?
- Jak wykorzystać kefir w kuchni?
- Kefir w wersji wytrawnej. Z czym go łączyć?
Dlaczego warto jeść kefir?
Kefir to jeden z najzdrowszych produktów nabiałowych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka i jest źródłem naturalnych probiotyków wspierających pracę jelit. Ponadto zawiera tłuszcze, białko i węglowodany. To produkt doskonały dla osób borykających się z problemami trawiennymi, jak również tych odchudzających się. Jest bowiem niskokaloryczny, a zarazem sycący. Ponadto stanowi źródło witamin (B2 i B12), minerałów (wapnia, magnezu), a jego spożywanie wspiera układ odpornościowy. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie i nawadnia, dlatego poleca się go pić szczególnie latem, w czasie upałów.
Drożdże i bakterie zawarte w kefirze nadają mu kwaskowaty smak, przez co nie każdemu smakuje. Wystarczy jednak dodać do niego kilka składników, aby stworzyć pyszny i wartościowy posiłek. Kefir możesz jeść nie tylko jako przekąskę, ale także dodawać go do dań głównych - również tych na ciepło. Co zatem można zrobić z kefiru?
Jak wykorzystać kefir w kuchni?
Kefir może być składnikiem potraw wytrawnych jak i deserów. Jeśli nie lubisz wypijać go "solo", wystarczy, że dodasz do niego świeże owoce, orzechy, pokruszoną gorzką czekoladę i płatki owsiane, aby stworzyć pełnowartościowe śniadanie. Produkt ten sprawdzi się również doskonale jako składnik racuchów, placuszków, naleśników, gofrów, muffinek i różnego rodzaju wypieków. Posłuży również jako baza do koktajli i sorbetów. Kefir to zdecydowanie zdrowsza opcja, aniżeli mleko UHT.

Kefir w wersji wytrawnej. Z czym go łączyć?
Kefir może być również doskonałym dodatkiem do zupy - np. chłodnika. Na jego bazie możesz również przygotować lekkostrawny sos czy dip i stosować jako zamiennik majonezu. W towarzystwie kefiru świetnie smakują też świeżo ugotowane ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym. Możesz również dodać go do białego sera, posypać szczypiorkiem i solą - wówczas stworzysz pyszne i zdrowe smarowidło do pieczywa. Kefir sprawdzi się także jako składnik placków ziemniaczanych - jego dodatek do masy sprawi, że placki nie będą tak intensywnie wchłaniać tłuszczu podczas smażenia.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.








