To jedna z najsmaczniejszych zup. Jak odtworzyć babciny przepis?

Zupa kalafiorowa to dla wielu osób smak dzieciństwa. Taki posiłek jest nie tylko pyszny, ale jest również bardzo zdrowy. Z przygotowaniem kalafiorowej poradzi sobie nawet amator, ale z jakiego przepisu skorzystać, by smakowała tak samo, jak kiedyś u babci?

Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową?
Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową?123RF/PICSEL

Bazą zupy kalafiorowej, jak sama nazwa wskazuje, jest kalafior. Jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem takiej zupy, to warto sięgnąć po młode i aromatyczne warzywo.

Kalafiorowa ze śmietaną, posypana koperkiem, podana z czosnkowymi grzankami lub świeżą pajdą chleba, to zupa, która przekona do siebie nawet wybrednego niejadka.

Zupa kalafiorowa - składniki

Do przygotowania zupy kalafiorowej potrzebujemy następujących składników:

  • dwie, średnie marchewki,
  • pięć średnich ziemniaków,
  • dwie pietruszki,
  • ¼ korzenia selera,
  • pół kalafiora,
  • jedno udko z kurczaka,
  • posiekany koperek,
  • masło,
  • mąkę pszenną,
  • kwaśna śmietana,
  • sól i pieprz.

Zupa kalafiorowa - przepis

Przygotowanie zupy kalafiorowej zaczynamy od obrania i dokładnego umycia warzyw. Marchew i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę średniej wielkości, kalafiora dzielimy na różyczki, natomiast seler pozostaje bez zmian, zatem tego warzywa nie kroimy. Koperek siekamy.

Do garnka wkładamy udko z kurczaka i zalewamy zimną wodą ok. półtora do dwóch litrów, a następnie zagotowujemy na niewielkiej mocy palnika.

Kalafior jest dla organizmu cennym źródłem witaminy C oraz błonnika i warto zrobić z niego zupę
Kalafior jest dla organizmu cennym źródłem witaminy C oraz błonnika i warto zrobić z niego zupę123RF/PICSEL

Do garnka dosypujemy warzywa, ale na razie bez kalafiora. Solimy i doprowadzamy całość do wrzenia. Kolejny etap to dodanie kalafiora do garnka i gotowanie aż warzywo będzie miękkie.

Gdy mięso jest już dobrze ugotowane, wyjmujemy je z garnka, lekko przestudzamy i oddzielamy mięso od kości, następnie kroimy w małe kawałki i ponownie wkładamy do garnka.

Z masła i mąki robimy na patelni zasmażkę i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a następnie zagotowujemy. Zupę podajemy z kleksem śmietany.

Wenecja wprowadziła opłatę w wysokości 5 euro dla jednodniowych turystówInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas