Kalafior: Dlaczego warto go jeść?

Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały
Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały123RF/PICSEL

Kalafior - skarbnica składników biologicznie aktywnych

Zobacz również:

    Kalafior - działanie antynowotworowe 

    Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia KulinariaInteria Kulinaria

    Kalafior - chroni przed rozwojem choroby wrzodowej

    Kalafior dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego

    Kalafior jest zdrowy i wartościowy, ale nie wszyscy mogą się nim zajadać
    Kalafior jest zdrowy i wartościowy, ale nie wszyscy mogą się nim zajadać123RF/PICSEL

    Kalafior dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów

    Kto nie powinien jeść kalafiora?

    Zobacz również:

    Czy kalafior może być spożywany na surowo?

    Dietetycy wskazują, że jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
    Dietetycy wskazują, że jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C123RF/PICSEL

    Jak gotować kalafiora, by nie roztaczał nieprzyjemnej woni?