To kulinarna wizytówka Bułgarii. Zrobisz ją w 10 minut
Oryginalnie wywodzi się z Bułgarii i najczęściej serwowana jest jako przystawka mająca pobudzić nasz apetyt. Mowa o sałatce szopskiej, która zwłaszcza wśród turystów cieszy się ogromną popularnością. Jak przygotować taki posiłek w domu, po które składniki sięgnąć i czy poradzi sobie z tym tematem kulinarny amator?

Jak wskazuje wiele źródeł, sałatka szopska powstawała w 1956 roku, m.in. z myślą o turystach odwiedzających Bułgarię. Niektórzy jej nazwę błędnie łączą z bałkańską grupą etniczno-kulturową Szopów.
Sałatka szopska serwowana jest nie tylko w Bułgarii, ale i w niektórych regionach Serbii, Macedonii Północnej i w Czarnogórze. Do przygotowania sałatki wykorzystuje się świeże warzywa w postaci ogórków, pomidorów, cebuli czy papryki. Natomiast charakterystycznego smaku nadaje jej ser owczy.
Przygotowując sałatkę szopską w domu, ser owczy z powodzeniem możemy zastąpić np. serem feta. Taka sałatka nie tylko doskonale prezentuje się na talerzu, ale rzecz jasna wyśmienicie smakuje, o ile sięgniemy po świeże warzywa. Tak że czas zakasać rękawy i przygotować tę doskonałą przekąskę.
Sałatka szopska - składniki
Do przygotowania sałatki szopskiej potrzebujemy następujących składników:
- 200 g sera feta lub innego, słonego sera,
- 3 pomidory,
- 3 ogórki,
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula czerwona,
- 40 ml oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- natka świeżej pietruszki,
- mielony pieprz czarny.
Sałatka szopska - przepis
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami. Po umyciu papryki pozbywamy się z niej gniazda nasiennego i pestek, następnie kroimy w kostkę o tej samej wielkości, jak w przypadku pomidorów i ogórków.
Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy cebulę posiekaną w bardzo cienkie "piórka". Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i taką miksturą skrapiamy sałatkę. Ser kruszymy w dłoniach na drobne kawałki i posypujemy nim sałatkę. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.