To kulinarna wizytówka Bułgarii. Zrobisz ją w 10 minut

Oryginalnie wywodzi się z Bułgarii i najczęściej serwowana jest jako przystawka mająca pobudzić nasz apetyt. Mowa o sałatce szopskiej, która zwłaszcza wśród turystów cieszy się ogromną popularnością. Jak przygotować taki posiłek w domu, po które składniki sięgnąć i czy poradzi sobie z tym tematem kulinarny amator?

Sałatka szopska to klasyka kuchni bułgarskiej
Sałatka szopska to klasyka kuchni bułgarskiej123RF/PICSEL

Jak wskazuje wiele źródeł, sałatka szopska powstawała w 1956 roku, m.in. z myślą o turystach odwiedzających Bułgarię. Niektórzy jej nazwę błędnie łączą z bałkańską grupą etniczno-kulturową Szopów.

Sałatka szopska serwowana jest nie tylko w Bułgarii, ale i w niektórych regionach Serbii, Macedonii Północnej i w Czarnogórze. Do przygotowania sałatki wykorzystuje się świeże warzywa w postaci ogórków, pomidorów, cebuli czy papryki. Natomiast charakterystycznego smaku nadaje jej ser owczy.

Przygotowując sałatkę szopską w domu, ser owczy z powodzeniem możemy zastąpić np. serem feta. Taka sałatka nie tylko doskonale prezentuje się na talerzu, ale rzecz jasna wyśmienicie smakuje, o ile sięgniemy po świeże warzywa. Tak że czas zakasać rękawy i przygotować tę doskonałą przekąskę.

Sałatka szopska - składniki

Do przygotowania sałatki szopskiej potrzebujemy następujących składników:

  • 200 g sera feta lub innego, słonego sera,
  • 3 pomidory,
  • 3 ogórki,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula czerwona,
  • 40 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • natka świeżej pietruszki,
  • mielony pieprz czarny.

Sałatka szopska - przepis

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami. Po umyciu papryki pozbywamy się z niej gniazda nasiennego i pestek, następnie kroimy w kostkę o tej samej wielkości, jak w przypadku pomidorów i ogórków.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy cebulę posiekaną w bardzo cienkie "piórka". Doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i taką miksturą skrapiamy sałatkę. Ser kruszymy w dłoniach na drobne kawałki i posypujemy nim sałatkę. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL