Zupa śledziowa - zaskoczenie na wigilijnym stole. Dla wielu gości może być wyzwaniem

Zupa śledziowa na wigilijnym stole? Dlaczego nie! Przepisem z naszymi czytelnikami podzieliła się znana restauratorka Ewa Wachowicz. - Popularna jest głównie w okolicach Kujaw, a dla mieszkańców innych regionów naszego kraju może być wyzwaniem - przyznała. Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego i niepowtarzalnego w smaku - oto przepis.

Zupa śledziowa
Zupa śledziowa Damian KlamkaEast News

Składniki na zupę śledziową

  • 3 płaty śledzia solonego,
  • 2 cebule,
  • ½ l śmietany,
  • 4 ziemniaki.

Składniki do dekoracji:

  • koperek

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wrzątku,
  • ½ szklanki octu,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól.
Świąteczna zupa śledziowa
Świąteczna zupa śledziowa Damian KlamkaEast News

Przygotowanie zupy śledziowej

  1. Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. 
  2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. Przełożyć do zamykanego naczynia. 
  4. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. 
  5. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  6. Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. 
  7. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. 
  8. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  9.  Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. 
  10. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.

Polecamy również: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas