Zupa śledziowa - zaskoczenie na wigilijnym stole. Dla wielu gości może być wyzwaniem
Zupa śledziowa na wigilijnym stole? Dlaczego nie! Przepisem z naszymi czytelnikami podzieliła się znana restauratorka Ewa Wachowicz. - Popularna jest głównie w okolicach Kujaw, a dla mieszkańców innych regionów naszego kraju może być wyzwaniem - przyznała. Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego i niepowtarzalnego w smaku - oto przepis.
Składniki na zupę śledziową
- 3 płaty śledzia solonego,
- 2 cebule,
- ½ l śmietany,
- 4 ziemniaki.
Składniki do dekoracji:
- koperek
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wrzątku,
- ½ szklanki octu,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 7 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól.
Przygotowanie zupy śledziowej
- Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
- Przełożyć do zamykanego naczynia.
- Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby.
- Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy.
- Dodać jogurt połączony ze śmietaną.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka.
- Nalać zupę. Udekorować koperkiem.
Polecamy również: