Zupa śledziowa - zaskoczenie na wigilijnym stole. Dla wielu gości może być wyzwaniem

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Zupa śledziowa
Zupa śledziowa Damian KlamkaEast News

Składniki na zupę śledziową

  • 3 płaty śledzia solonego,
  • 2 cebule,
  • ½ l śmietany,
  • 4 ziemniaki.
  • koperek
  • 3 szklanki wrzątku,
  • ½ szklanki octu,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól.
Świąteczna zupa śledziowa
Świąteczna zupa śledziowa Damian KlamkaEast News

Przygotowanie zupy śledziowej

  1. Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. 
  2. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. Przełożyć do zamykanego naczynia. 
  4. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. 
  5. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  6. Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. 
  7. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. 
  8. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  9.  Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. 
  10. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?