To prawdopodobnie najlepszy przepis na szarlotkę. Stosuje go sama mistrzyni
Sposobów na uszczęśliwienie siebie i swoich bliskich jest mnóstwo, ale jeden z najlepszych, najprostszych i najskuteczniejszych polega na zrobieniu pysznego ciasta, a mówiąc konkretnie – szarlotki z kruszonką. Jak ją przygotować, by rozkoszować się jej każdym kęsem? Najlepiej zrobić to ze sprawdzonym przepisem Ewy Wachowicz.
Szarlotka z kruszonką zdecydowanie wypełnia definicję słowa szczęście. Zanim jednak przystąpimy do pieczenia ciasta, warto postawić na przepis niekwestionowanego, kulinarnego autorytetu, czyli Ewy Wachowicz.
Trzymając się kilku zasad z przepisu, mamy pewność, że szarlotka wyjdzie nam wyśmienita. Zaczynajmy!
Szarlotka z kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz - składniki
Do przygotowania szarlotki potrzebujemy następujących składników:
- 0,5 kg mąki,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 300 g masła,
- dwa jajka,
- dwie łyżki pasty waniliowej,
- szczypta soli,
- 2,5 kg jabłek,
- sok z połowy cytryny,
- dwie łyżeczki cynamonu,
- bułka tarta do podsypania.
Szarlotka z kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz
Przygotowanie szarlotki z kruszonką zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Pod sam koniec tego procesu dodajemy proszek do pieczenia i słodzimy cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je na drobne kawałeczki.
Tworzymy kopczyk i formujemy na nim dołeczek. Wbijamy jajka i dodajemy sól oraz pastę waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, mniejszą część chowamy do zamrażalki, a większą do lodówki.
Czas na przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy ze skórki, szatkujemy, ewentualnie można pokroić je na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Jabłka wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy cynamonem. Zawartość garnka podprażamy.
Wyjmujemy zimne ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. i wkładamy do niego ciasto na 15 minut.
Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, a podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Nakładamy jabłka i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez 45 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.