Reklama

Reklama

Torcik z wątróbki

Doskonale prezentuje się na stole i może nawet zastąpić obiad. Z pewnością zachwyci i zadziwi zaproszonych gości.

Czas przyrządzenia: 60 min. + oczekiwanie
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1/2 kg wątróbki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 garści szczypiorku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek majonezu
  • masło
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: zielenina, plastry pomidorów

1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wylewamy masę partiami na patelnię - na rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkowe placki. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6-7 mniejszych placków lub 5 większych.

3. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce, czosnek, szczypiorek i cebule rozdrabniamy. Podsmażamy warzywa na maśle, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestudzenia. Łączymy z 6-ma łyżkami majonezu, mieszamy.

4. Układamy warstwy tortu: na spodzie kładziemy wątróbkowy placek, na nim rozprowadzamy masę warzywną. W ten sposób dokładamy kolejne "piętra". Wstawiamy torcik do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch możemy udekorować startym serem i wybraną zieleniną, np. listkami rukoli czy zieloną pietruszką. Możemy też wyłożyć na wierzchu plastry pomidorów.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje