Torcik z wątróbki
Torcik z wątróbki doskonale prezentuje się na stole i może nawet zastąpić obiad. Z pewnością zachwyci i zadziwi zaproszonych gości.

Składniki
- 1/2 kg wątróbki
- 1 duża marchewka
- 1/2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 garści szczypiorku
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 ml mleka
- 6 łyżek majonezu
- masło
- sól, pieprz
- opcjonalnie: zielenina, plastry pomidorów
1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wylewamy masę partiami na patelnię - na rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkowe placki. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6-7 mniejszych placków lub 5 większych.3. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce, czosnek, szczypiorek i cebule rozdrabniamy. Podsmażamy warzywa na maśle, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestudzenia. Łączymy z 6-ma łyżkami majonezu, mieszamy.4. Przygotowujemy torcik z wątróbki, a więc układamy warstwy: na spodzie kładziemy wątróbkowy placek, na nim rozprowadzamy masę warzywną. W ten sposób dokładamy kolejne "piętra". Wstawiamy torcik do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch możemy udekorować startym serem i wybraną zieleniną, np. listkami rukoli czy zieloną pietruszką. Możemy też wyłożyć na wierzchu plastry pomidorów. Torcik z wątróbki jest gotowy!
Sałatka z wątróbką to inny ciekawy pomysł. Sprawdź!Szukasz więcej inspiracji? Przetestuj przysmak z wątróbki!Zobacz, jak smakują idealne kurze wątróbki z jabłkiem
* * *
Zobacz więcej: