Tradycyjna szarlotka z 1938 roku. Prosty przepis bez zbędnych dodatków

Przedwojenny przepis na szarlotkę podbija serca internautów
Przedwojenny przepis na szarlotkę podbija serca internautów 123RF/PICSEL

Klasyka z przedwojennej kuchni. Prosty przepis na tradycyjną szarlotkę

Ciasto jak u babci. Oto składniki na idealną szarlotkę

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 120 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • cynamon do smaku
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • odrobina wody do gotowania jabłek
Do pieczenia szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne i soczyste odmiany jabłek
Do pieczenia szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne i soczyste odmiany jabłek 123RF/PICSEL

Jak przygotować tradycyjną szarlotkę? To bardzo proste

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaINTERIA.TVInteria.tv