Trzymaj się z dala od serów tego typu. Dietetyk ostrzega
- Wysokie spożycie serów tego rodzaju może podwyższać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego - alarmuje dietetyczka kliniczna. Są pełne utwardzaczy, tłuszczów trans i praktycznie bez dobroczynnych składników odżywczych. Mało kto pomija je podczas zakupów. O które sery chodzi?
Spis treści:
Sery w większości dobre dla zdrowia
Sery zwykle pełne są wartościowego białka i dobrych kultur bakterii, które wspomagają procesy trawienia i dostarczają organizmowi nie tylko wapnia, ale witamin. Sery żółte zawierają wysokie dawki witamin A, B i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Sery białe zaś to bogactwo odżywczego białka, magnezu, potasu i cynku. Wszystkie te pierwiastki odgrywają ogromną rolę w opóźnianiu procesu starzenia. Osoby na diecie odchudzającej także nie muszą rezygnować z ich dobrodziejstw. Niskokalorycznym, a pełnym składników odżywczych będzie ser mozzarella, feta oraz ser kozi.
Czytaj również: Ten ser to bomba odżywczych składników i uczta dla podniebienia. Włosi go uwielbiają
Najgorszy rodzaj sera. Ten lepiej omijać
Anna Jedrej, dietetyczka kliniczna, która dzięki nagrywanym przez siebie filmikom dotyczącym tematów związanych ze zdrowym żywieniem zyskała szerokie grono fanów, na jednej z ostatnich rolek na portalu Instagram przestrzega przed jednym typem sera. - Jest to produkt wysoko przetworzony, bardzo kaloryczny, zawierający znaczne ilości tłuszczu nasyconego. Tego sera nie kupuj! - alarmuje.
W dalszej części filmu wymienia kolejne groźne dla zdrowia składniki zawarte w... serku topionym, bo o nim mowa. W większości są to utwardzacze i tłuszcze, a sera niemal brak.
Skład pozostawiający wiele do życzenia
Co znajdziemy w serku topionym?
- odtworzone mleko odtłuszczone
- ser
- masło
- odtworzona śmietanka (5 proc.)
- odtłuszczone mleko w proszku
- sole emulgujące: E450, E452, E331
- białka mleka
- sól
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Sole emulgujące, ułatwiające rozsmarowywanie produktu na pieczywie uznawane są za wysoce niebezpieczne. Istnieje realne ryzyko odłożenia się ich w naczyniach krwionośnych. - Użyte w produkcji serków topionych topniki w połączeniu z wysoką temperaturą powodują powstawanie nizyny - naturalnego antybiotyku, który może zaburzać mikroflorę jelit - przestrzega dietetyczka.
Jaki skład powinny mieć dobrej jakości sery?
Warto zachować sery w swojej diecie, ale bądźmy uważni podczas zakupów. Naszą uwagę powinny zwrócić wszelkie "E" w składzie, podobnie jak zagęstniki i regulatory. Najlepszy ser biały będzie zawierał w składzie jedynie:
- śmietankę
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
Ser żółty natomiast powinien zamknąć się w 4 pozycjach w składzie:
- mleko
- sól
- kultury bakterii
- podpuszczka
Najgorszy i najlepszy wybór dla seniorów
Ze względu na delikatny żołądek i słabszą odporność, osoby starsze powinny unikać spożywania miękkich serów, zwłaszcza pleśniowych. Wszelkie ich odmiany mogą powodować niebezpieczny rozrost bakterii w żołądku i jelitach, z którym ich organizm może sobie nie poradzić. Lepszym wyborem będzie spożywanie serów twardych, typu Cheddar, ser szwajcarski czy Monterey. Zawierają bardzo wysokie ilości witaminy D i wapnia, które są niezbędne seniorom, by wzmacniać ich kości i system immunologiczny. Doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie jak i na kolację będzie serek wiejski, który jest lekki i łatwostrawny.