Ten ser to bomba odżywczych składników i uczta dla podniebienia. Włosi go uwielbiają
Burrata to rodzaj włoskiego sera o wyjątkowym smaku i niepowtarzalnej, aksamitnej konsystencji. Polacy coraz chętniej się nim zajadają i wykorzystują do przygotowywania mnóstwa potraw na ciepło i zimno. Dlaczego warto jeść burratę, jakie ma właściwości i do czego można ją wykorzystać w kuchni?
Burrata - co to za ser i skąd pochodzi?
Burrata to ser pochodzący z włoskiego regionu Apulia i znany jest od już od 1956 roku. Powstaje przy wykorzystaniu mozzarelli, z dodatkiem świeżego mleka - niegdyś bawolego, kwaśnej śmietanki oraz podpuszczki cielęcej. Burrata to nic innego jak sakiewka z mozzarelli kryjąca w sobie nadzienie ze strzępków tego sera oraz gęstej śmietany. Ma aksamitną konsystencją, a także wyborny słodko-maślany smak.
Zobacz również:
- Ormiańska zielona zupa, gotowana tylko w Polsce. Do jej przygotowania potrzebny jest nietypowy składnik
- Bije na głowę zwykłą sałatę. Najlepszy na anemię i pracę serca
- Wyjątkowe, bo regionalne. Lubuskie pierniki wyróżniają się smakiem
- Trzy składniki i przyprawy. Domownicy będą wylizywać talerze do czysta
Burratę można od wielu lat kupić w polskich sklepach. Polacy coraz częściej wykorzystują ją w kuchni i zachwycają się potrawami przygotowanym z jej dodatkiem. Co poza smakiem burrata ma nam jeszcze do zaoferowania? Okazuje się, że sporo.
Czy burrata jest zdrowa?
Burrata to rodzaj sera, który posiada mnóstwo właściwości odżywczych. Ceniona jest przede wszystkim z uwagi na to, że:
- jest bogatym źródłem pełnowartościowych i łatwostrawnych białek (ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego do regulacji procesów zachodzących w organizmie)
- zawiera sporo tłuszczu mlekowego (dostarcza niezbędnych składników do budowy i funkcjonowania komórek, a także jest nośnikiem wielu aktywnych związków)
- jest źródłem wapnia (korzystnie wpływającego na kości i zęby)
- dostarcza minerałów takich jak fosfor, cynk oraz selen
- zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B2 (niezbędnych do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) i B12 (zapobiegającym niedokrwistości)
Burrata - jak ją wykorzystać w kuchni?
Burrata doskonale sprawdzi się jako przekąska na zimno - pokrojona na talerzyku z dodatkiem oliwy, ziół i pomidorów. Będzie też świetnym dodatkiem do sałatek - jej smak idealnie współgra z długo dojrzewającymi szynkami, rukolą, sałatą, miętą czy cytryną. Można wykorzystać ją także jako dodatek do pieczywa czy grzanek.
Ponadto ten rodzaj sera będzie doskonałym urozmaiceniem obiadu czy kolacji na ciepło - zapieczona w towarzystwie makaronu i świeżych pomidorów wprost rozpuszcza się w ustach. Doskonale sprawdzi się również na pizzy.
Należy jednak wiedzieć, że burrata to produkt nietrwały - w chłodzie może co najwyżej dwa tygodnie, a po otwarciu opakowania trzeba spożyć ją w ciągu 24 godzin.