Ten ser to bomba odżywczych składników i uczta dla podniebienia. Włosi go uwielbiają

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Burrata to ser podobny do mozzarelli, ale zdaniem wielu - zdecydowanie lepszy w smaku
Burrata to ser podobny do mozzarelli, ale zdaniem wielu - zdecydowanie lepszy w smaku123RF/PICSEL

Burrata - co to za ser i skąd pochodzi?

Zobacz również:

Czy burrata jest zdrowa?

  • jest bogatym źródłem pełnowartościowych i łatwostrawnych białek (ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego do regulacji procesów zachodzących w organizmie)
  • zawiera sporo tłuszczu mlekowego (dostarcza niezbędnych składników do budowy i funkcjonowania komórek, a także jest nośnikiem wielu aktywnych związków)
  • jest źródłem wapnia (korzystnie wpływającego na kości i zęby)
  • dostarcza minerałów takich jak fosfor, cynk oraz selen
  • zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B2 (niezbędnych do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) i B12 (zapobiegającym niedokrwistości)
Z burratą możesz przyrządzić wiele potraw na ciepło - idealnie sprawdzi się np. do makaronów
Z burratą możesz przyrządzić wiele potraw na ciepło - idealnie sprawdzi się np. do makaronów123RF/PICSEL

Burrata - jak ją wykorzystać w kuchni?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?