Ta sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Przygotuj zamiast jarzynowej
Na świątecznym stole jak co roku nie może zabraknąć wyśmienitych, wytrwanych przekąsek. Najbardziej popularne w naszym kraju są wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem. Jeśli chcesz przygotować coś, co pozytywnie zaskoczy domowników i gości, zamiast tradycyjnej jarzynowej czy porowej proponujemy sałatkę koperkową. Przepis pochodzi z zeszytu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to zakonnica z Podkarpacia, której przepisy na pyszne potrawy i wypieki zna mnóstwo Polaków. Wydała sporo książek kulinarnych, sprzedających się w nakładzie aż 4 milionów egzemplarzy. Siostra Anastazja słynie z tego, że gotuje na bazie prostych i łatwo dostępnych składników, a większość jej przepisów to tradycyjne polskie dania. Na święta Bożego Narodzenia, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej, proponuje zupełnie nową, a równie smaczną jej odsłonę. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
Sałatka koperkowa z przepisy siostry Anastazji. Przepis
Aby przygotować sałatkę koperkową potrzebne będą następujące składniki.
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- kukurydza z puszki - 1 szt.
- groszek konserwowy - 1 szt.
- ananas z puszki - 1 szt.
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 pęczki koperku
- 1 duża czerwona cebula,
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety drobiowe należy opłukać, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Po wystudzeniu pokroić mięso w niedużą kostkę. Cebulę posiekać, ogórki kiszone i ananasa pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, a następne drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać też odsądzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Na koniec dodać jeszcze majonez, przyprawy i wszystko razem wymieszać. Smacznego!