Uważaj, co dajesz dziecku

Twój maluszek przepada za chrupiącymi bułeczkami? Jedząc je może sobie poważnie zaszkodzić.

Nie każde pieczywo jest dla nas zdrowe
Nie każde pieczywo jest dla nas zdrowe 123RF/PICSEL

Zanim podasz dziecku pieczywo, warto zastanowić się, gdzie i za ile je kupisz. W wielkim supermarkecie bułki często kosztują niewiele i są pieczone na miejscu.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że wypieki te są robione z ciasta głęboko mrożonego. Bywa, że ciasto takie jest przetrzymywane w sklepie nawet kilka miesięcy.

Nie trudno zgadnąć, że zawiera w sobie mnóstwo konserwantów, które w szczególności mogą zaszkodzić naszemu dziecku. 

Optymalnie jest upiec chleb samemu, ale nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Warto natomiast zorientować się, czy blisko twojego domu nie ma piekarni, w której możesz kupić pieczywo z dobrej jakości produktów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas