Użyj zamiast płatków owsianych. Podziała jak sok z "gumijagód"
Lubisz owsiankę na śniadanie, ale po jej zjedzeniu czujesz się sennie i ociężale? Jeśli tak, to ten przepis na szybki, smaczny i pożywny posiłek jest dla ciebie. Siemianka, bo o niej właśnie mowa, to idealna alternatywa dla klasycznej owsianki. Możesz ją jeść na słodko, ale doskonale smakuje również w wersji wytrawnej - na słono.
Czym różni się siemanka od owsianki?
Zasadnicza różnica między siemianką i owsianką polega na użyciu siemienia lnianego zamiast płatków owsianych. Reszta składników, która ląduje w miseczce, może być identyczna, jak w przypadku owsianki. Zatem rodzajów siemianki może być mnóstwo, w zależności, jakie ulubione owoce i orzechy trafią do miski.
Siemię lniane jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, które z pewnością dodadzą nam energii. Ponadto roślina zawiera w sobie węglowodany, białko i błonnik. To jednak nie wszystko, ponieważ znajdziemy w nim minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen oraz witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminę B3 i inne witaminy z grupy B.
Warto zaznaczyć, że siemię lniane zawiera dwukrotnie mniej węglowodanów niż płatki owsiane, co może być znaczące dla osób dbających o sylwetkę. Siemię przewyższa płatki owsiane także pod względem zawartości wspomnianych zdrowych tłuszczów i błonnika.
Siemianka z jabłkiem i cynamonem - składniki
Do przygotowania pysznej i pożywnej siemianki potrzebujemy następujących składników:
- dwa jabłka,
- jedna szklanka mleka,
- cztery łyżki nasion siemienia lnianego
- jedna łyżeczka cynamonu.
Siemianka z jabłkiem i cynamonem - przepis
Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy niewielką ilością wody, wsypujemy cynamon i dusimy pod przykryciem do momentu aż jabłka będą miękkie.
Do innego naczynia przelewamy mleko i podgrzewamy. Gdy jabłka staną się już miękkie, zdejmujemy je z palnika i dolewamy podgrzane mleko. Całość bardzo dokładnie miksujemy np. blenderem. Następnie wsypujemy nasiona lnu, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Gotowe!