W Polsce chwast, w Japonii przysmak. Ta niepozorna roślina ma wspaniałe właściwości
Choć w Polsce często traktowany jest jak chwast, w Japonii cieszy się ogromnym uznaniem jako przysmak kulinarny. Lepiężnik znany z licznych właściwości leczniczych, od wieków znajduje zastosowanie zarówno w medycynie ludowej, jak i w kuchni. Co to za roślina i jak ją spożywać?
Spis treści:
Lepiężnik - roślina o wielu obliczach. W Polsce bywa traktowana jak chwast
Lepiężnik (Petasites) to przedstawiciel rodziny astrowatych, rosnący na terenach wilgotnych, głównie w okolicach zbiorników wodnych. W Polsce najczęściej spotkamy go w rejonach górskich.
Lepiężniki należą do najwcześniej zakwitających roślin. Co ciekawe ich kwiaty pojawiają się jeszcze przed rozwojem liści, w okolicy marca i kwietnia.
W Polsce możemy spotkać cztery odmiany lepiężnika: biały, różowy, kutnerowaty i wyłysiały.
Na migreny i alergie. Właściwości lecznicze lepiężnika
Lepiężnik od lat wykorzystywany jest jako środek leczniczy w walce z różnorodnymi dolegliwościami. Jego wyjątkowe właściwości wynikają z bogatego składu, na który składają się m.in.
- inulina,
- flawonoidy,
- seskwiterpeny,
- garbniki,
- olejki eteryczne.
Kluczową rolę w leczniczym działaniu lepiężnika odgrywają jednak seskwiterpeny, takie jak petazyna i izopetazyna. To one odpowiadają za efekty terapeutyczne, które obejmują działanie przeciwmigrenowe, przeciwalergiczne, przeciwbólowe, a także przeciwzapalne.
Dzięki swoim właściwościom lepiężnik zyskał uznanie w leczeniu migren. Regularne stosowanie preparatów zawierających wyciąg z tej rośliny może skracać czas trwania ataków migrenowych, zmniejszać ich częstotliwość oraz łagodzić ból. Chociaż mechanizm działania lepiężnika nie jest do końca znany, przypuszcza się, że wynika on ze zdolności do redukcji stanu zapalnego oraz skurczu naczyń krwionośnych w mózgu.
Lepiężnik jest także ceniony w leczeniu alergii sezonowych. Ekstrakt z jego korzenia potrafi hamować aktywność mastocytów, które są odpowiedzialne za objawy alergii, takie jak katar, kichanie czy świąd. Co ciekawe, badania wskazują, że działanie lepiężnika w walce z alergią może być bardziej skuteczne niż tradycyjne leki antyhistaminowe, a przy tym powoduje mniej skutków ubocznych.
Lepiężnik może być również stosowany jako środek uspokajający, wspierający układ nerwowy i pomagający w radzeniu sobie ze stresem. Jego działanie rozkurczowe przyczynia się do łagodzenia napięcia mięśniowego oraz bólu, przez co jest skutecznym środkiem w leczeniu skurczów i bólów menstruacyjnych.
W zależności od formy lepiężnik można stosować jako napar, ekstrakt, a także w postaci kapsułek czy tabletek. Napar w prosty sposób możemy przygotować w domu, zalewając szklanką wrzącej wody dwie łyżki kłączy tej rośliny. Po 30 minutach jest on gotowy do spożycia.
Słynie nie tylko ze swoich właściwości. Cenią go Japończycy
Lepiężnik to roślina ceniona nie tylko ze względu na właściwości lecznicze, ale również smak. W Japonii uważana jest ona za przysmak, szczególnie w prefekturze Hokkaidō oraz na wyspach Tohoku, Sachalin i Kuryle.
W tych regionach ogonki liściowe lepiężnika są wykorzystywane w kuchni jako alternatywa dla warzyw, takich jak szparagi. Ich delikatny, orzechowy smak z nutą goryczki doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.
Lepiężnik w kuchni. Smaczny dodatek do różnorodnych dań
Częścią rośliny, którą chętnie jedzą Japończycy są jej łodygi czyli tzw. nóżki, które przed spożyciem należy podgotować a następnie usmażyć.
Nóżki lepiężnika są na tyle wszechstronne, że możemy wykorzystywać je jako dodatek do sałatek, dań mięsnych czy też ryb. Japończycy chętnie spożywają też pąki kwiatowe, a także młode pędy tej rośliny.
Lepiężnik doskonale sprawdzi się jako składnik bardziej wyrafinowanych kompozycji kulinarnych.