Regularne spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wyniki badań zaskakują

Oprac.: Karolina Iwaniuk
Według najnowszego badania opublikowanego w naukowym czasopiśmie "Gut Microbes", długotrwałe spożywanie jogurtu może chronić przed rozwojem raka jelita grubego. Naukowcy odkryli, dlaczego to ma taki wpływ na nasze jelita i wskazali, jaki jogurt działa najkorzystniej.

Spis treści:
Choroba, która zbiera żniwo. Naukowcy przyglądają się czynnikom od lat
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2020 roku odnotowano ponad 1,9 miliona nowych przypadków tego nowotworu, co czyni go trzecim pod względem częstości występowania nowotworem na świecie.
Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrasta z wiekiem, zwłaszcza po 50. roku życia. Ponadto mężczyźni są bardziej narażeni na rozwój tego nowotworu niż kobiety.
Ze względu na wysoką częstość występowania oraz poważne konsekwencje zdrowotne, kluczowe jest prowadzenie działań profilaktycznych, takich jak regularne badania przesiewowe, aktywność fizyczna, unikanie czynników ryzyka, a także zdrowa, bogata w błonnik dieta.
To właśnie czynnikowi diety pod kątem profilaktyki nowotworu jelita grubego naukowcy przyglądają się od dłuższego czasu. Tym razem badacze z Harvard TH Chan School of Public Health przyjrzeli się jednemu produktowi spożywczemu, który jak się okazało, może mieć zbawienny wpływ na nasze jelita.
Wystarczy naprawdę niewiele, by wprowadzić odpowiednią profilaktykę, by w przyszłości cieszyć się zdrowymi jelitami.
Niepozorny jogurt. Balsam dla jelita

Ludzie spożywają jogurt od tysiącleci. Starożytne teksty sięgające 6000 r. p.n.e. wspominają o jego właściwościach prozdrowotnych. Obecnie gości na naszych stołach w różnych postaciach i stał się przedmiotem nowych badań.
Naukowcy z Mass General Brigham przyjrzeli się danym ponad 150 000 osób, które były obserwowane przez co najmniej trzy dekady. Odkryli, że osoby, które regularnie jadły co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, miały niższe wskaźniki występowania niektórych typów raka jelita grubego.
"Jogurt może być niezwykle cenny dla utrzymania dobrego mikrobiomu w naszym ciele" - mówi dr Tomotaka Ugai, współautor badania. Specjalista jest badaczem w Brigham and Women's Hospital i współpracownikiem wydziału w Harvard TH Chan School of Public Health.
W trakcie badań naukowcy odkryli, że osoby regularnie jedzące jogurt miały niższy wskaźnik występowania zmian proksymalnych odcinka jelita grubego z obecnością Bifidobacterium, czyli bakterii należących do Gram-dodatnich pałeczkowatych bakterii.
Bakterie występujące w jogurcie wydają się wspierać ogólną zdrową równowagę bakterii w jelitach. Badacze wysunęli hipotezę, że długotrwałe spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego w fazie proksymalnej poprzez zmianę mikrobiomu jelitowego, w tym bifidobakterii.
Podkreślili jednak, że dalsze badania łączące zarówno naukę podstawową, jak i badania dotyczące zdrowia populacji mogą być potrzebne, aby wyciągnąć ostateczny wniosek.
Wyniki te są zgodne ze wcześniejszymi badaniami, które wykazały związek między spożyciem jogurtu a niższym ryzykiem raka jelita grubego. Ukazały to prace dr Chrisa Dammana, gastroenterologa i profesora na Uniwersytecie Waszyngtońskim, który bada powiązania między mikrobiomem a chorobami metabolicznymi.
"Nasze badanie dostarcza unikalnych dowodów na potencjalne korzyści jogurtu" - podkreślił dr Ogino.
Badacze mają nadzieję, że ich odkrycia pomogą zmienić, w jaki sposób mikrobiom może przyczyniać się do rozwoju choroby, jej postępu i reakcji na leczenie.
Planują kontynuować definiowanie czynników ryzyka i narażenia na czynniki środowiskowe, z którymi stykamy się w ciągu życia, a które mogą prowadzić do wzrostu zachorowań na raka jelita grubego, a także opracować strategie mające na celu zmniejszenie obciążenia chorobą.
Nie tylko jelita skorzystają. Jaki jogurt według naukowców wybrać?

Jogurt wpywa zbawiennie nie tylko na jelita. Inne badania powiązały regularne spożywanie jogurtu z innymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, osteoporozę, czy na choroby układu krążenia.
Jogurt jest sfermentowaną żywnością, co oznacza, że powstaje, gdy mikroby rozkładają cukry w żywności w sposób, który wytwarza złożone smaki i zapobiega ich zepsuciu.
Badanie z 2021 roku, w którym badano wpływ diety ukierunkowanej na mikrobiotę jelitową, wykazało, że osoby, którym przydzielono dietę bogatą w jogurt i inne sfermentowane produkty — takie jak kefir, sfermentowany twaróg, kimchi i herbatę kombucha - przez 10 tygodni miały niższe markery stanu zapalnego i lepszą różnorodność mikrobów w jelitach.
Przy wszystkich właściwościach zdrowotnych tego produktu, pojawia się jednak pytanie, jaki jogurt wybrać. Wybór obecnie jest ogromny.
Od bliskowschodniego labneh przypominającego serek śmietankowy, przez indyjską raitę i jogurt grecki, aż po klasyczny jogurt naturalny. Jedno jest pewne - zanim sięgniemy po jakiokolwiek jogurt, koniecznie należy sprawdzić etykietę żywieniową.
Badania wykazały, że pomimo swojej aury zdrowotnej, wiele jogurtów może być obciążonych dodanym cukrem. Najlepiej jest trzymać się jogurtów bez dodatku cukru i ulepszaczy. Im krótszy skład, tym lepiej dla naszego zdrowia.