Wątróbka będzie idealna. Zrób przed smażeniem jedną rzecz
Oprac.: Joanna Leśniak
Jak przyrządzić wątróbkę, aby nie była twarda i smakowała wybornie? Istnieje kilka trików, które z początkującego amatora zrobią kucharza z prawdziwego zdarzenia. Osoby stawiające w kuchni swoje pierwsze kroki często decydują się na podroby drobiowe ze względu na łatwość obróbki i delikatniejszy smak. Przekonaj się, że wątróbka wieprzowa z cebulką też może wyjść pierwszorzędnie, zadowalając najbardziej wymagające podniebienia.
Spis treści:
Smażona wątróbka wieprzowa — co musisz o niej wiedzieć?
Jedzenie podrobów wzbudza różne emocje. Niektórzy je uwielbiają i wciąż poszukują nowych sposobów na ich podanie, inni omijają szerokim łukiem. Podejrzewamy, że w drugim gronie nie brakuje osób, które miały okazję próbować źle przyrządzonej wątróbki. Sekretem potrawy jest dbanie o szczegóły podczas obróbki.
Wątróbka wieprzowa jest twardsza od drobiowej, wymaga więc nieco dłuższego smażenia i kilku kulinarnych trików. Ich znajomość ułatwi przyrządzenie popisowej potrawy. Pamiętaj, aby wątróbkę wieprzową dokładnie oczyścić z wszelkich błonek, żyłek i fragmentów tłuszczu. Jeśli zauważysz na niej podłużny, ciemny pęcherzyk, ostrożnie usuń go w całości. Bez tego zabiegu wątróbka wychodzi gorzka.
Sprawdź też: Po placki z tego przepisu domownicy ustawiają się w kolejce. Wychodzą złociste i chrupiące
Co zrobić, żeby wątróbka wieprzowa była miękka?
Dzieląc wątróbkę na kawałki, staraj się kroć ją w porcje równej wielkości. Dzięki temu będzie smażyć się równomiernie. Po dokładnym oczyszczeniu wypróbuj moczenie wątróbki w maślance lub mleku przez pół godziny. Ten prosty patent sprawia, że staje się bardziej miękka i delikatna.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała?
To kolejne zjawisko, przez które wielu z nas rezygnuje z przygotowania tego smacznego dania. Pobojowisko w kuchni nie jest pożądane. Na szczęście unikniesz go w bardzo prosty sposób. Wątróbkę przed umieszczeniem na patelni wypłucz i osusz. Następnie obtocz w mące i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Unikaj nakłuwania mięsa widelcem, a wątróbka nie będzie pryskać.
Wątróbka wieprzowa z cebulką — palce lizać!
Wiesz już, jak postępować z tym smacznym kąskiem tuż przed obróbką. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Unikaj częstego przewracania mięsa na drugą stronę. Jak długo smażyć wieprzową wątróbkę? Potrwa to około pięciu minut z każdej strony dla pełnego wysmażenia. Pamiętaj również, aby wątróbkę solić tuż przed zdjęciem z patelni. Inaczej zamieni się w twardą podeszwę.
W międzyczasie przygotuj cebulę. Na pół kilograma wątróbki potrzebujesz dwóch sztuk. Obierz i pokrój w piórka. W niewielkim rondelku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Wlej pół szklanki wody i dopraw liściem laurowym. Duszenie potrwa 10 minut. Na koniec przełóż cebulę do wątróbki i podsmażaj razem przez 5 minut. Smacznego!
Polecamy: