Węgierska zupa gulaszowa

Z kuchni węgierskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 60 dag wołowiny,
- 40 dag ziemniaków,
- 1 marchewka,
- pół małego selera,
- 1 pietruszka,
- pół strąka żółtej papryki,
- 2 cebule,
- 1,5 litra wody,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- sól

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Warzywa w zależności od rodzaju obierz, oczyść. Marchewkę, pietruszkę i czosnek potnij w plasterki, a seler, cebulę i paprykę w słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą i odstaw. Mięso oprósz mąką ze wszystkich stron.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso, mieszając zrumień. Dołóż warzywa (oprócz ziemniaków). Smaż chwilę. Dosyp słodką paprykę. Zalej wodą, dołóż ziarenka pieprzu, listki laurowe, czosnek. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
Ziemniaki odlej, wrzuć do garnka z mięsem i warzywami. Zupę gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Przypraw do smaku do smaku. Śmietanę połącz z koncentratem pomidorowym. Wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy, następnie wlej do garnka. Zupę ponownie zagotuj.
Porcja zawiera: 290 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas