Wiedeński "gulasz dorożkarski" z knedlami z bułki
Gulasz fiakra to klasyka wiedeńskiej kuchni. Podawany z knedlami z bułki (Semmelknödeln, knedle bawarskie) smakuje naprawdę wyśmienicie!
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 400 g cebuli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, kminek
- Suszony majeranek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 czerstwych bułek
- 300 ml mleka
- Pęczek natki pietruszki
- 7 jaj
- 4 winerki
- 4 małe ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. 1 cebulę odłożyć, resztę pokroić w krążki, usmażyć na oleju na złoty kolor. Oprószyć papryką, przesmażyć. Doprawić octem, zdjąć z ognia.
Czosnek pokroić w drobną kostkę. Do pozostałego tłuszczu dodać jeszcze 2 łyżki oleju, przesmażyć czosnek i mięso. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać 0,25 l wody. Z powrotem dodać cebulę. Dusić pod przykryciem 90 -105 minut, stopniowo dolewając jeszcze 0,75 l wody.
Bułki pokroić w drobną kostkę. Zalać mlekiem. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor. Do bułek dodać 3 jajka, cebulę, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić. Ręce zwilżyć i uformować z masy 6-8 knedli. Knedle gotować w osolonym wrzątku (bez przykrycia) przez ok. 15 minut
Winerki pokroić i dodać do gulaszu 5 minut przed końcem gotowania. 4 jajka ugotować na półmiękko, ogórki pokroić w cienkie plasterki. Gulasz podawać z jajkiem i knedlami, posypać plasterkami ogórka.